Daybreakers

10 februari 2010

Regissör: Spierig, Michael & Spierig, Peter

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 98 min

Skådespelare: Ethan Hawke, Willem Dafoe, Sam Neill, Claudia Karvan

Året är 2019 och vampyrerna har tagit över samhället. Endast några få människor finns kvar och de fångas in för att tappas på blod. Problemet är bara att människorna börjar ta slut. I denna brist på blod börjar aggressiva effekter på vampyrerna att te sig och skapar ett hot mot alla. Forskaren och vampyren Edward Dalton (Ethan Hawke) försöker få fram ett blodsurrogat som kan ersätta människoblodet, men det är ont om tid. Samtidigt kontaktas han av en grupp människor och får reda på att det kanske finns ett botemedel mot själva vampyrismen.

Här kommer ytterligare en vampyrfilm, en typisk och smått förutsägbar sådan, men ändå lite nytänkande. Jag hade inte så höga förväntningar, men blev positivt överraskad. Den var lite mer än underhållning för stunden. Det byggdes dock aldrig upp någon hög spänning, men det flöt på och var intressant i alla fall. Lite skräckmoment lades in, men aldrig så att det blev särskilt läskigt. Vissa saker kändes också lite överdrivna, som till exempel allt blodsprutande.

Vampyrsamhället som de skapat är fyndigt och häftigt. Bilar med UV-skydd, blod i kaffet och andra små saker som jag inte tänker avslöja. Filmen bjuder på lite skratt och människan ”Elvis” (Willem Dafoe) gör att filmen känns lite mer lättsam. Han gör en bra och intressant roll. Även Hawke gör ett bra jobb, svårt att inte gilla hans karaktär och sen är han ju inte helt fel att se på.

När eftertexterna rullat färdigt och musiken tystnat kände jag mig belåten och visste att jag skulle vilja se filmen igen. Den hade många välbekanta drag och var lite klichéig, men Daybreakers är helt klart sevärd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *