De drabbade

23 november 2005

Regissör: Mårlind, Måns

Originaltitel:

År: 2003

Längd: 60 min x 12 avsnitt

Skådespelare: Eric Ericsson, Lia Boysen, Eva Röse, Kjell Bergqvist mfl.

Svensk tv-serie i 12 delar.

I Sverige, Norge, Danmark och Finland börjar underliga krafter en dag att vakna i helt vanliga människor. Deras största svagheter förvandlas till deras styrkor – mannen som är trött på alla lögner får förmågan att alla måste tala sanning för honom, porrskådisen som avskyr att bli beordrad får förmågan att alla måste lyda henne, den barnlösa danskan som har fått flera missfall får förmågan att återuppväcka de döda, mannen som inte tycker om sig själv kan plötsligt förvandla sig till vem han vill.

Samtidigt så anländer två underliga varelser till världen, och dessa båda börjar dra till sig de drabbade. Två sidor bildas – Ljus och Mörker. Till Ljus dras de som använder sina nya krafter för att göra gott, till Mörker dras de som använder krafterna till ondska. Dessa båda sidor blir två aktörer i ett mystiskt krig som har sitt ursprung i gamla profetior från Skottland.

Krigets tredje aktör är Jägaren, som jagar upp och avrättar de drabbade. Utan krigare – inget krig.

Serien följer främst Jägaren och den unge mannen Jocke Modin, som är bror till en av de drabbade. Han blandas in allt djupare i den underliga kampen, och när han får reda på att det finns en kvinna som kan återuppväcka de döda blir han besatt av att försöka finna henne.

Serien börjar starkt och är mycket bra i sin första hälft, när krafterna vaknar och människorna väljer hur de vill använda sina krafter. Konceptet fascinerar och berör – det är intressanta historier där svagheterna förvandlas till styrkor. Bra, gripande avsnitt med omväxlande skräckstämning, thrillerspänning och berörande drama med undertoner av profetia och den klassiska fantasystriden mellan Ljus och Mörker.

I seriens andra hälft har de två sidorna bildats, och serien tar några ganska tråkiga vändningar som slösar bort dess potential. Många av de underbart presenterade karaktärerna får inte fullborda sina historier och slutet är direkt dåligt – det känns som att serien bara klipps av utan att någonting egentligen blir löst. Det känns som att titta på förberedelser för en konflikt som aldrig blir av.

En serie som börjar starkt men slösar bort sin potential. Blandat mycket bra skådespelare med mindre bra, överlag bra grundstory och bra effekter. Mycket sevärd serie, lätt den bästa svenska serien med fantasyinslag. Sevärd och bra, men oerhört synd att konceptet svek sig självt och tog tråkigast möjliga vändning i seriens andra hälft. Bitvis är serien lite långsam och tramsig, den hade kanske vunnit på att vara 10 avsnitt istället för 12, men jag kan ändå rekommendera den. Hoppas bara inte för mycket på ett bra och tillfredställande slut!

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *