Det

6 april 2006

Regissör: Wallace, Tommy Lee

Originaltitel:

År: 1990

Längd: 192 min

Skådespelare: Tim Curry, Harry Anderson, Dennis Christopher, Annette O´Toole m.fl

I den pittoreska småstaden Derry tvingades sju barn ta upp kampen mot ett hemskt övernaturligt clownväsen som härjade i området. När besten väl var besegrad svor de en ed att alla skulle återvända till Derry om “Det” kom tillbaka. 30 år senare upptäcker Mike Hanlon, det enda av barnen som stannat kvar i Derry, att deras värsta farhågor besannats och att Det återigen rövade bort oskyldiga barn i den lilla staden. Mike ringer genast upp sina kamrater och en efter en återvänder de för att ytterligare en gång ta upp kampen.

Jag ställer mig alltid lite skeptisk till filmer baserade på Stephen King-litteratur. Inte för att jag har något emot Kings verk utan för att det är väldigt sällan det blir riktigt bra. The Shining, Pestens tid, Nyckeln till frihet och Den gröna milen är de som enligt mig blivit riktigt lyckade. Sen har vi andra helt klart sevärda skapelser såsom Secret Window, Dreamcatcher och möjligtvis Köplust men i övrigt brukar det antingen bli för långt, för utflippat eller helt enkelt för dåligt för att det skall tilltala mig. Det som är en av de mest klassiska filmerna hamnar någonstans emellan kanon och kalkon. Filmen är nämligen i stort väldigt bra men det finns ett par element som gör att jag inte kan uppskatta verket fullt ut. Det första och största av dessa är den otroligt dryga passagen när samtliga av de sju karaktärernas historia om hur de blev inblandade gås igenom. Här hade man helt klart kunnat korta ner en hel del, ta bort alla onödiga upprepningar och lägga mer fokus på väsentligheter. Dessutom är en del av ungarnas historier direkt tunna varpå deras engagemang kan ifrågasättas. En annan orsak till att filmen inte når upp till kultstatus i min stuga är att några av skådespelarna inte håller speciellt hög klass, i synnerhet “komikern” är direkt värdelös vilket förvisso kan bero på att karaktären som sådan inte är helt lysande. I övrigt är filmen dock klart sevärd och det blir riktigt spännande mot slutet. “Det” är en fullkomligt lysande ärkeskurk som levererar såväl svart humor som gemytliga hemskheter. Speciellt skrämmande, som tanken är att det skall vara, blir det emellertid aldrig och är man ute efter en riktigt äcklig skräckfilm får man nog leta vidare i videohyllan.

Kontentan av det hela är väl att Det är en film med en tråkig inledning och ett bra slut och givetvis en film man bör ha sett innan man kastar in handduken. Någon höjdarrulle är det dock inte tal om och även om betyget blir godkänt hamnar det på nedre halvan av skalan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *