Dirk Gently

31 oktober 2012

Regissör: Howard Overman, Tom Shankland, Damon Thomas

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 4 tim/58 minuter per avsintt

Skådespelare: Stephen Mangan, Darren Boyd, Helen Baxendale, Jason Watkins och Lisa Jackson

Hurvida det skulle blivit bättre eller sämre om man verkligen kastat in några elektriska munkar eller andra dimensioner kommer vi nog aldra få veta. Dirk Gently är en fyra avsinitts deckarserie baserad på den eviga komedins mästare Douglas Adams oavslutade Trilogi.

Dirk Gently är en detektiv utöver det vanliga. En lång och ärorik tradition har frambringat en rad berömda detektiver, men Dirk Gently är inte en av dem. Sherlock Holmes konstaterade en gång att när man har eliminerat det omöjliga, så måste det som blir kvar, hur otroligt det än må förefalla, vara sanningen. Men Dirk Cently tycker inte om att eliminera det omöjliga. Han är mycket mer intresserad av kvantmekanik, trollkonster och pizza än av att hålla på att fumla med fingeravtryck, och därför brukar också hans utredningar leda till häpnadsväckande resultat. Med sin kollega Richard Macduff löser han de mest omöjliga absurda mysterierna, mot rimlig betalning förstås.

Som fallet är med många filmatiseringar idag så har man tagi ett koncept och gjort en egen berättelse av den. Detta är inte nödvändigtvis dåligt men blir knappast bättre. Dessutom så har serien egentligen igen direkt intressant karaktär utom möjligtvis Dirk. Att Stephen Mangans och Darren Boyds framföranden är fantastiska är en klen tröst.

Howard Overmans diaglog är nog seriens största styrka. Den är precis så absurd och skitrolig som Adams skulle velat ha den. Pojkaktig brittisk nonsenshumor. Dessutom nuddar handlingen ofta vid science fiction element som gör att det känns nästan som om serien utspelar sig på gränsen till verkligheten som gör den till till något mer än ännu en deckare.

Man kan bli förvirrad av de många slumpmässiga detaljerna man möter i serien är ofta de som löser mysteriet. Dirk Gently är inte den vanliga mörka dystra deckaren. Den är ljus, rolig och lekfull. Hurvida Douglas Adams (R.I.P.) skulle varit nöjd eller inte kan leda till en disskusion om de alternativ dimensionsaxlarna och tidsaxelns byxor och så vidare…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *