District 9

23 oktober 2009

Regissör: Blomkamp, Neill

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 112 min

Skådespelare: Sharlto Copley, Jason Cope, Robert Hobbs, Vanessa Haywood, David James m fl.

Ett rymdskepp har stannat över Johannesburg, Sydafrika, och efter att hela världens befolkning andlöst har väntat på den första kontakten med utomjordingar som aldrig kommer, bestämmer sig regeringen för att ta sig in i skeppet. Där inne hittar de en miljon sjuka och undernärda utomjordingar och ett tillfälligt läger sätts upp under skeppet där utomjordingarna ska bo: Distrikt 9. Det tillfälliga lägret består dock i tjugo år, men människor och “räkorna”, som utomjordingarna kallas, fungerar inte bra ihop och regeringen tvingas till slut inse att de måste flyttas. Multinational United, som har skött bevakningen av Distrikt 9, ska genomföra detta och agenten Wikus van der Merwe utses som chef för operationen. Men Merwe råkar av misstag komma i kontakt med en svart vätska som räkorna har framställt och bara några timmar senare börjar han tappa naglar och spy svart. Han faller ihop och tas till sjukhus där det upptäcks att han har börjat muterats och snart kommer att bli en av räkorna. Han tas ner i Multinational Uniteds labb för att tester ska kunna utföras på honom, för att till exempel de ska kunna ta reda på om han kan använda utomjordingarnas vapen som är totalt oanvändbara för människor. Men Merwe lyckas rymma, och gömmer sig på den enda plats där han föreställer sig att Multinational United inte kommer att hitta honom – Distrikt 9.

Filmen är uppbyggd nästan som en dokumentär, med “experter” och inblandade som berättar om bakgrunden och om sin åsikt i frågan. Bilder visas av utomjordingarnas interaktion med människor, av rymdskeppet och räddningsaktionen av utomjordingarna och så vidare. Sedan blir det lite mer “vanlig” film av det hela, även om dokumentärinslagen finns med genom hela filmen.
Distrikt 9 och situationen utomjordingarna lever i påminner en hel del om de ghetton som judarna tvingades leva i under andra världskriget, och det är uppenbart att en hel del inspration hämtats därifrån. Människorna försöker hjälpa räkorna, men det slutar egentligen med att de ses ned på och anses vara lägre stående än människor, man utnyttjar och lurar dem.

Filmen är mycket välgjord, även om början av den känns lite löjlig. Mewre springer runt i Distrikt 9 och försöker få räkorna att skriva på en avhysningsorder – helt fredligt, naturligtvis, men med betydande militäriskt skydd bakom sig – och framstår som en riktig idiot. “Men han slog till på pappret; det räknas som underskrift.”
Sedan kommer filmen igång på allvar, och det mest intressanta – med tanke på att det trots allt är en amerikansk film – är att det finns två sidor, och man har ingen aning om vilken av dessa man ska hålla på. Ska man hoppas att den muterade Mewre ska klara sig, eller att Multinationel United får tag i honom?
Men sjävklart håller inte detta i sig, och Mewre blir snart den självklare hjälten även om det kanske inte är riktigt uppenbart förrän en bra bit in i filmen. Den är tänkvärd, bra, spännande och självklart har en hel del bra action klämts in i det hela också. En ganska annorlunda science fiction/alien-film, och den är faktiskt riktigt bra också.

Betrakta betyget som 3,5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *