Draktränaren

1 september 2010

Regissör: Dean DeBlois, Chris Sanders

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 98 min

Skådespelare: Röster: Gerard Butler, America Ferrera, Jonah Hill, Jay Baruchel, Craig Ferguson, Christopher Mintz-Plasse, Kristen Wiig, T J Miller

I en tid då världen var befolkad av vikingar växer tonårspojken Hiccup upp på ön Berk. Som son till byns hövding har han mycket att leva upp till, och det faktum att han är liten, klen och oerhört klumpig gör inte saken bättre. Då han är omgiven av väldiga vikingakrigare vars favorithobby är att slåss med och döda drakar som ständigt attackerar förväntar sig byn att Hiccup också ska visa mod och blodtörst inför denna för honom lite väl barbariska sed.
En dag möter han en skadad drakunge och allt det han någonsin lärt sig om drakar vänds upp och ner då han mot alla odds blir vän med draken.

Jag ska erkänna att jag var aningen skeptisk när jag skulle se den här filmen och fruktade att den skulle vara Eragon fast i mer barnvänlig och lite lagom tokig datoranimerad version. Människa blir vän med drake och bla bla bla och allt det där. Historien känns igen. Men det var något med Draktränaren som fick mig att gilla den. Den snygga animeringen ihop med miljöerna, röster och framförallt musiken fick mig att ändra uppfattning.
Filmen är rolig, lekfull, och lyckas trots en ganska banal och förutsägbar handling pricka rätt på så pass många sätt och ställen att jag inte kunde låta bli att tycka om den här filmen. Den är charmig och har glimten i ögat och rösterna är som klippta och skurna till karaktärerna.
Lite rysvarning under vissa drakflygarscener och stämningsfull filmmusik.
Så gillar man vikingar, drakar och har lite sådär lagom mycket barnasinne kvar så kanske den här filmen lyckas charma dig också.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *