Epic Movie

29 april 2007

Regissör: Friedberg, Jason; Seltzer, Aron

Originaltitel:

År: 2007

Längd: 86 min

Skådespelare: Kal Penn, Adam Campbell, Jennifer Coolidge, Jayma Mays, Faune A. Chambers, Crispin Glover, Tony Cox, Héctor Jiménez, Darrell Hammond, Carmen Electra, Fred Willard m.fl.

Sedan Scary Movie 2000 har det kommit en rad filmer som går ut på att parodiera andra filmer. Förra året gjorde Jason Friedberg och Aaron Seltzer Date Movie, som drev med romantiska komedier, och kände sedan att de ville driva med äventyr och superhjältar också. Resultatet blev Epic Movie.

I Epic Movie får vi följa fyra föräldralösa ”barn”: Susan, Peter, Edward och Lucy. De får på olika sätt tag i varsin Golden Ticket och får resa till Chokladfabriken. Fabrikens ägare visar sig vara farlig så de gömmer sig i en garderob och hamnar i landet Gnarnia, där större delen av filmen utspelar sig. Där förbereder sig den onda White Bitch för att använda sitt massförstörelsevapen och motståndsrörelsen med Aslo i spetsen väntar på de fyra barn som enligt protetian ska rädda dem. Aslo är förresten hälften människa, hälften lejon. ”My father, Siegfried, boinked a lion.”

Som ni märker är det Narnia och Kalle och Chokladfabriken som har fått lägga grunden till handlingen. Några andra filmer som parodieras är Harry Potter, X-Men, Superman Returns, Pirates of the Caribbean, Da Vinci-koden, Nacho Libre och Snakes on a Plane.

Hur kul är då den här komedin? Inte kul alls. Jag brukar ofta tycka att det är underhållande med dåliga filmer, men Epic Movie är inte dålig-rolig, den är bara dålig-DÅLIG. Humorn ligger på nivån omotiverad nakenhet, bajsätning och jättespyor, kryddat med lite om-vi-pratar-extra-högt-låter-det-kanske-roligt. Ungefär som Jackass i en fantasyvärld. Booooring. Dessutom verkar det som att de inte alls har ansträngt sig för att komma med något nytt. Nästan alla skämt känns återanvändna. Booooooooooring.

Några gånger träffar de dock rätt. När speakerrösten säger att Susan är på väg till Namibia för att träffa sina nya adoptivföräldrar och kameran zoomar in en tidning med Angelina Jolie och Brad Pitt på framsidan skrattar jag faktiskt högt, liksom när några pikar riktas åt det vanliga fenomenet att barn och unga på film spelas av mycket äldre personer. Men vad hjälper det när de roliga ögonblickens sammanlagda tid är ungefär 5 sekunder.

Se inte den här filmen. Det är slöseri med tid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *