Equilibrium

22 september 2010

Regissör: Kurt Wimmer

Originaltitel:

År: 2002

Längd: 107 min

Skådespelare: Christian Bale, Taye Diggs, Emily Watson, Sean Bean

Det är inte ofta jag ser en sci-fi-film, men den här kan jag se om och om igen. Det är nog för att det är en sådan snygg actionfilm om ett känslolöst samhälle som har, just det, känsla.

Det utspelar sig i en dystopisk framtid där regeringen undertrycker känslor, då de anser att det är den enda lösningen till världsfred. Så varje dag måste människorna ta sina doser för att inte kunna känna. Bland dessa finns motståndare som anser att man inte kan leva utan känslor. För att bekämpa dessa frihetskämpar har regeringen utbildat toppagenter. En av dessa är Preston (Christian Bale), en av regeringens bästa, men en dag glömmer han att ta sin dos och börjar upptäcka något nytt inom sig själv: känslor.

Det är ett hemskt samhälle som målas upp, tänk dig själv att bo i en värld där du kan begå något som känslobrott; bli satt i fängelse eller avrättad för att du känner? Där sådant som böcker och musik är förbjudet och bränns när det hittas. Det är en blek värld utan färger som målas upp vilket skapar en rätt dyster känsla till hela filmen. Men värmen hittas i de personer som känner, då speciellt Preston.

Det bjuds på en hel del härliga actionscener som stundvis kan tyckas väldigt överdrivna, men så ska det nästan vara. Snyggast är när Preston för första gången visar upp sina färdigheter. Han hoppar in i ett rum som släcks ner och så förbli skärmen svart tills man börjar undra om det är fel på skivan, sen drar det igång!

Det är kul att iaktta skådespeleriet, hur de klarar av att spela känslolösa. När man tror man hittat en brist i agerandet så finner man senare att det inte var ett fel. Så, på det hela, är det riktigt bra skådespeleri, inte minst av Bale.

Filmen är dock lite ojämn här och var, men på det hela taget är det en riktigt underhållande film som känns väl genomtänkt, även om den har sina brister. Så man ska inte vara för överkritisk när man ser Equilibrium. Ska förövrigt uppmärksammas att filmen lanserades som Cubic i Sverige. De trodde väl att originaltiteln var för svår att komma ihåg och uttala.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *