Eraserhead

4 juni 2013

Regissör: Lynch, David

Originaltitel:

År: 1977

Längd: 89 min

Skådespelare: Jack Nance m.fl

Som amatörkonstnär är jag ett stort David Lynch fan. Hans filmer har för mig öppnat stora möjligheter vad man kan göra med film. Twin Peaks var en av mina favoritserier och Blue Velvet var så obehaglig på ett sådant bekant sätt. Jag bestämde mig för att gräva upp lite av hans äldre verk. Hans första film Eraserhead som tog sju år att göra.

Henry Spencer är en ung och ganska apatisk man som bor i ett hyreshus i ett extremt trist och nedslitet industriområde, från att han får reda på att han kommer att bli förälder ihop med en psykiskt bräcklig flicka som bor med sin märkliga familj i närheten och tills deras vanskapta baby har fötts.

Och vilken “baby” det är. Jag har aldrig mött något så sympatiskt otäckt i någon skräckfilm jag sett. Lynch vägrar säga hur de lyckades få barnet att se så äkta ut, något jag verkligen kan förstå.

Eraserhead är en surrealistisk film som är menad att bli isärplockad och analyserad utan skaparens hjälp. Här är Lynch i sin otäckaste “Lynch-anda”. Det är nog den enda av hans filmer som kan bli helt klassad som skräckfilm. Den är långsam (bolaget trodde att de skulle bli en kortfilm för manuset var bara 22 sidor lång), full av symbolism och lite dialog (nästan stumfilm). Lynch använder varje lågbudget knep som finns för att få filmen att fungera.

De konstiga scenerna bombarderar tittaren när de flyter in i och avlöser varandra. Men den inte bara otäck, det finns humor också gömd någonstans. Flera har kallat filmen för pretentiös och självcentrerad. Visligen så men vilken konstnär är inte det?

Många bra skådespelare men Jack Nance äger filmer med sin rynkade panna och hariga blick. Spencer ställs inför rädslorna inför faderskap. Frågor om ansvar, rädsla för mänskliga kroppen rinner genom filmen. Frågor om himlen, om livet ursprung, om familj ställ till svars.
Eraserhead är film som är menad att bli hatad eller älskad. Den är en kultklassiker av en anledning. En riktig konstnärlig skräckfilm.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *