Excalibur

12 januari 2005

Regissör: Boorman, John

Originaltitel:

År: 1981

Längd: 135 min

Skådespelare: Nigel Terry, Helen Mirren, Liam Neeson, Gabriel Byrne, Nicol Williamson mfl.

Forged by a god.
Foretold by a wizard.
Found by a man.

Ja, så står det på omslaget till filmen Excalibur och precis som man kan gissa är det den klassiska Arthursagan det handlar om, den här gången sett ur det legendariska svärdet Excaliburs synvinkel (om nu svärd kan ha synvinklar). Filmen bygger på Sir Thomas Malroys bok Le Morte D’Arthur och är regisserad av John Boorman som gjort bla The General.

Filmen dyker rätt in i handlingen, in medias res, och vi hamnar i England under medeltiden (eller som det så beskrivande heter på engelska: ”The Dark Ages”). Landet är delat av inbördeskrig och svält, och står utan kung. En man som försöker sätta stopp för detta är Uther Pendragon som med hjälp av trollkarlen Merlin har som mål att ena landet under sina fötter och sätta stop för lidandet. För att hjälpa honom med detta har Merlin lovat Uther det mäktiga svärdet Excalibur

Även om filmen är gammal och specialeffekterna lyser med sin frånvaro så håller den bra, kanske lite pga att man inte försökt sig på en massa specialeffekter och liknande utan håller filmen förhållandevis enkel. Nigel Terry gör rollen som Arthur utmärkt och Nicol Williamson har fångat Merlins mystik på ett bra sätt. I några mindre roller ser vi tidiga insatser av bla Liam Neeson och Patrick Stewart och i rollen som Uther Pendragon hittar vi Gabriel Byrne – också i en av hans tidiga roller.
Musiken (Wagner) är bra, pompa och ståt där det passar och lugnt och mystiskt när detta står på programmet.

Tyvärr har filmen en förmåga att bli lite väl långtråkig ibland och den ovan nämnda enkelheten är inte alltid av godo, ibland skulle man vilja ha lite mer utfyllnad, några scener som inte bara bidrar till huvudhandlingen utan fyller som funktion att bidra med djup och, i brist på ett bättre uttryck, ”maffighet”.

Nackdelarna till trots så är det ändå ett positivt uttryck man har efter dessa 135 minuter och även om betyget inte räcker hela vägen fram till en fyra blir det ändå en väldigt stark trea.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *