Exorcisten

30 maj 2013

Regissör: Friedkin, William

Originaltitel:

År: 1973

Längd: 122 minuter

Skådespelare: Jason Miller, Linda Blair, Max von Sydow, Ellen Burstyn, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack MacGowran, Reverend William O'Malley och Mercedes McCambridge

Vilken skräckfilm har påverkar popkulturen mer än Exorcisten? Filmen där publiken svimmade, fick hjärtattacker och var i behov av psykiatrisk vård veckor efteråt. Filmen där regissören gick omkring under inspelningen och sköt med pistol för att få upp spänningen medan sovrummet brann ner och fick byggas om och Jack MacGowran dog strax efter att hans karaktär dött i filmen.
Det finns hundratals historier runt den här filmen som har utvecklats till ett fenomen inom filmhistorien. Filmen är baserad på boken med samma namn av William Peter Blatty och är skräckfilm på hög nivå.

Prästen Damien Karras är i en period av tvivel vad gäller sin egen kristna tro efter att hans mamma dött. Han blir kontaktad av den kända skådespelerskan Chris MacNeil som hävdar att hennes dotter är besatt av en demon. Efter att ha noggrant undersökt flickan så beslutar han sig att försöka sig på en exorcism med hjälp av en äldre och mer erfaren präst – Lankester Merrin.

Se, en berättelse i nötskal va? Fel, det finns så många lager av den här filmen. Blatty och Friedkin bråkade om huruvida symbolismen eller filmens handling skulle få fram budskapet. Och minsann finns det uppenbar och sublima budskap genom filmen. Regan blir mer och mer besatt och läkarna är hjälplösa hur många test de än tar. De verkar så blinda att jag blev glad över att psykiatrikerna hade mer öppen världsbild. Det påminner lite om i Dracula (boken, ingen av de hemska filmerna) när en karaktärs vetenskapliga världssyn gör honom blind för vad som händer runt om honom, trots att bevisen finns för motsatsen.
Alla goda karaktärer känns så hjälplösa i situationen, konfronterade av sina värsta mardrömmar. I slutändan är det inte någon gudomlig makt som segrar utan godheten i vanliga människor.

Är filmen lika kontroversiell idag som för 30-år sedan? JA. Jag ryser fortfarande när jag tänker på scenen när besatta Regan menstruerar(jag hoppas i alla fall att hon menstruerar) medans hon slår (jag använder finkänsliga ord som “slår”) sig själv i skötet med krucifix och skriker:”LET JESUS FUCK YOU!” Bra skräckfilmer behöver inga hoppa fram-ögonblick och Exorcistern vet det mycket väl. Inte heller blir det någon gång en splatterfilm, mellanrummen mellan de chockerande scenerna var tillräckligt långa för att jag skulle kunna hämta andan.
På tal om det så måste jag nämna hur otroligt FANTASTISK Linda Blair är som den besatta flickan. Det är tragiskt att hennes karriär präglats av den rollen så mycket.
Heja Max Von Sydow som spelar en av de mest mystiska karaktärerna i filmhistorien som exorcisten själv. Det är antytt att hela röran är hans fel men mycket av mysteriet måste man lista ut själv. Resten av skådespelarna är utmärkta så jag behöver inte rada upp dem.

Det är en väldigt lång film som hade kunnat vara en halvtimme kortare förmodligen. Men jag själv är välbekant med långsamma filmer och blev aldrig otålig. De scenerna med polisen bidrar egentligen inte till historien med ger den humor filmen behöver för att balansera allt det mörka och deprimerande.

Det är en sådan film där alla element tillsammans gör filmen.
Tubular Bells av Mike Oldfield är en klassiker i läskig bakgrundsmusik och hör hemma bland Psycho och Hajen. Specialeffekterna är väldigt före sin tid, speciellt när regissören har släppt en ny utgåva.
Exorcisten vare sig ni vill eller inte är en klassiker. Jag är för kontroversiella berättelser och den här har allt. Den är så bra att det finns en massa usla uppföljare som jag inte har någon lust att se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *