Gravity

11 december 2013

Regissör: Alfonso Cuarón

Originaltitel:

År: 2013

Längd: 90 min

Skådespelare: Sandra Bullock, George Clooney

Dr Ryan Stone (Sandra Bullock) är ute på sin första rymdexpedition någonsin ombord rymdfärjan Explorer när spillror från en förstörd satellit träffar färjan. Explorer skadas och resten av besättningen dödas. Stone lämnas ensam ute i rymden, desperat kämpandes för att överleva och ta sig tillbaka till jorden.

Jag är först och främst väldigt imponerad av Sandra Bullocks skådespelarinsats i Gravity. Personligen associerar jag henne med romantiska komedier där hon springer runt och spiller kaffe över sig själv så för mig var det litet oväntat att se henne i en film som den här. Dialogen i filmen är tyvärr ganska träig, men i övrigt gör hon ett mycket bra jobb med att skildra Stones vandring genom rymden och det känslomässiga kaos som pågår inom henne medan hon vacklar mellan beslutsamhet och självbevarelsedrift och resignation och utmattning.

Förutom den oengagerande dialogen skulle Gravity vara en bättre film om de dramatiska scenerna skurits ned till ungefär hälften. Till en början är det spännande, men efter en stund blir alla motgångar Stone drabbas av allt mer tröttsamma och som tittare undrar en om ingenting kan gå vägen för henne någon gång. Speciellt eftersom det är i de lågmält intensiva scenerna emellan all spänning som filmens verkliga styrka ligger. Gravity är framförallt en otroligt vacker och stämningsfull film – Stone glider omkring i ändlös rymd med jordens yta, inbjudande och gäckande, i bakgrunden medan hennes oxygenreserver sjunker och sjunker. Jag är glad över att jag gick och såg filmen på bio – jag tvivlar på att en tv-skärm riktigt kan göra den rättvisa.

Betrakta betyget som 3,5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *