Haibane Renmei

5 april 2007

Regissör: Tomokazu, Tokoro

Originaltitel:

År: 2002

Längd: 300min

Skådespelare: Horohashi Ryoko, Noda Junko, Miyajima Eri m.fl.

En flicka faller ner från himlen. Hon har ingen aning om var hon är och hon frågar sig själv varför hon inte är rädd. En kråka flyger emot henne och tar tag i hennes klänning med klorna och försöker stoppa fallet. Flickan skakar på huvudet och säger ”Det hjälper inte, men tack ändå.” Kråkan flyger iväg. Vinden tar tag i henne när hon faller genom molntäcket och vidare mot landskapet under henne. Öppningscenen ger ett intryck av drömlikhet, lugn och den väcker framförallt min nyfikenhet.

I nästa scen ser vi en kvinna med en gloria och ett par små vingar på ryggen som hittar en stor kokong i ett sjabbigt gammalt rum. Det blir stort liv, en ny Haibane är på väg att födas. Här får vi se när en av huvudkaraktärerna föds. Hon vaknar upp senare och nu får man träffa resten av karaktärerna, Reki, kvinnan som hittade henne, Nemu, Kuu, Hikari och Kana. Den nyfödda flickan döps till Rakka efter sin dröm (Rakka betyder ”falla” på japanska). Rakka är mycket förvirrad, hon kommer inte ihåg någonting från sitt förra liv och hon har ingen aning om var hon är. Hennes nya liv som Haibane har precis börjat. Var är hon? Vad är en haibane? Varför är hon här?

Till en början går serien mycket sakta framåt. De sex första avsnitten handlar mest om hur Rakka lär känna de andra och hur alla Haibaneflickorna lever sina liv. Men från avsnitt sju och framåt (sammanlagt 13) startar den ”intensiva” biten, avsnitt efter avsnitt byggs handlingen upp och leder till ett fantastiskt klimax. Slutet är strålande och vägen till det är obeskrivligt bra. Den mystiska känslan finns alltid där och hela serien känns väldigt unik på något sätt. Musiken passar perfekt, lugn och stämningsfull rakt igenom hela serien.

Som ni kanske förstår så är det karaktärerna som lyfter den här serien till skyarna. Då mer eller mindre hela serien handlar om hur de utvecklas så är allt ljus riktade mot dem. Det är inte många, förutom de sex karaktärerna jag nämnde, som syns mycket i bild. Det här är inte dåligt eftersom alla nämnda är mycket intressanta, speciellt huvudpersonerna, Rakka och Reki. Dessa två utvecklas allra mest och Rakka bär den typiska 0-100 rollen. I början vet hon ingenting men mot slutet förstår hon hur allt hänger ihop. Som tittare får man följa med allteftersom pusselbitarna läggs på plats. Men i slutet så är långt ifrån hela pusslet lagt och den egna fantasin måste jobba för att knyta ihop alla trådar. Jag har själv sett serien ett flertal gånger och verkligen gått in på djupet men det finns fortfarande en del frågetecken.

Animationen är vacker och mycket detaljerad. Bakgrundsmiljöer är mycket rika på detaljer och karaktärernas design är tilltalande. Värt att nämna är Abe Yoshitoshi som har skrivit manuset. Han har medverkat i andra stora verk som till exempel, Serial Experiments Lain och Texhnyloze. Han gör väldigt annorlunda saker och alla är genomtänkta och innehåller djupare budskap (Lain framförallt).

DVD-boxen innehåller måttligt intressant material. Förutom att boxen i sig är fin så finns det bl.a. intervjuer, bildgalleri och trailers och lite annat smått och gott. Självklart så är det inte region 2 utan den utgåvan jag har är region 4. En dubbning finns med men den bör man hålla sig ifrån. Mycket bättre att se den på originalspråk med engelsk textning.

Serien är allt ifrån actionfylld och den går långsamt framåt. Men man ska absolut inte döma den efter första avsnittet. Man bör också tänka på att den är mycket djup och många frågor lämnas obesvarade, vilket förmodligen kan ses som negativt av många. Man får en chans att tänka lite själv och det finns verkligen inget definitivt svar på något. Man får helt enkelt komma på egna teorier. Om man inte är rädd för att tänka lite och letar efter en stark handling och minnesvärda karaktärer så rekommenderas Haibane Renmei.

Om jag anstränger mig hårt kan jag kanske nämna två-tre filmer eller serier som jag gillar mer än denna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *