Harry Potter och De vises sten

18 januari 2006

Regissör: Columbus, Chris

Originaltitel:

År: 2001

Längd: 147 min

Skådespelare: Daniel Radcliffe, Maggie Smith, Robbie Coltrane, Richard Harris, Rupert Grint, Emma Watson m.fl

Harry Potter är onekligen ett fenomen. Sällan har fantasy varit så populär bland kidsen som den är nu, och visst ska man tillskriva en hel del kredit till Härskarringen-filmerna men jag tror att även J.K. Rowling har dragit ett tämligen stort strå till stacken. Personligen har jag aldrig blivit speciellt lockad av Harry Potter och när jag slår mig ner för att se första filmen i serien om den lille trollkarlen så är det första gången jag skapar bekantskap med detta fenomen.

Filmen, vars hela titel är Harry Potter och De vises sten, handlar om den den unge trollkarlsättlingen Harry som efter att hans föräldrar dött placerats hos sina mer eller mindre genomonda moster och morbror. En dag får Potter emellertid ett brev på posten som han, efter en hel del komplikationer, kan läsa och till hans styvföräldrars förtret är det en antagning till magiskolan Hogwarts. Väl på skolan är Potter börjar äventyret då den onde trollkarlen Voldemort försöker få tag på De vises sten för att få evigt liv och kraft nog att än en gång bli ett stort hot mot “de goda”.

Ploten i sig är tämligen usel faktiskt och lämnar inte mycket utrymme för spännande saker att hända. Filmen fungerar mer som ett sätt att lära känna Potter och hans kamrater och äventyret i sig kommer något i skymundan. På tal om Potter och hans kamrater är detta dessutom en av de största orgier i överspel jag sett på väldigt länge och det är inte bara de yngre skådespelarna som inte håller måttet utan även vuxna medlemmar av skådespelarstaben som Richard Griffiths gör ett jobb under all kritik. Totalt värdelöst är det dock inte. Rowling har faktiskt skapat en väldigt gemytlig värld och även om hon lånat mycket så är exempelvis är sporten, Quidditch, ett välkommet inslag i en annars standardiserad genre. Här finns också en hel del skådespelare som gör ett ypperligt jobb och jag faller speciellt för Alan Rickmans agerande i rollen som Professor Severus Snape.

Att Harry Potter och De vises sten är ämnad åt barn märks tydligt på såväl skådespeleri och manus. I det här fallet blir det emellertid lite väl barnsligt för att en vuxen publik skall kunna uppskatta verket fullt ut. När en stor del av skådespelarensemblen sviker och storyn i sig haltar något blir resultatet dessvärre allt annat än lyckat. Nog är Harry Potter viktig för genren och jag kan absolut förstå varför ungar världen över vallfärdar till biograferna så fort den glasögonprydde britten syns på en affisch men faktum kvarstår: Harry Potter och De vises sten är inte en speciellt bra film och får därför en svag tvåa i betyg.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *