Hellboy 2: the Golden Army

11 april 2013

Regissör: Del Toro, Guillermo

Originaltitel:

År: 2008

Längd: 120 minutes

Skådespelare: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Jeffrey Tambor, John Hurt

För flera tusen år sedan utbröt ett krig mellan människorna och alverna. Människorna höll på att vinna så Alvkungen fick ett erbjudande av vättarnas bästa mekaniker: att bygga en ostoppbar arme. Tack vare den vann alverna kriget och slöt fred, något som prins Nuadan (är det bara jag som misstänker att Mignola måste läst Elric) inte gillade.

Nu när människorna har brutit sin del av avtalet samlar han sin arme för krig och bara en demon kan stoppa honom. En demon som har problem med sin gravida pyrokinetiska flickvän och kärlekskranka amfibie kompis. Som vill ut i offentligheten för att kunna passa in, något som hans chef inte uppskattar.
Dessutom har vi den coola nya karaktären Johann Kraus som är en ektoplasma-spöke i en dykardräkt som snabbt smälter in i den udda gruppen.

Rent actionmässig och animationsmässigt håller Hellboy samma nivå som första filmen (även om de är mindre blodiga och slemmiga). Däremot har den inte lika mycket fokus på karaktärerna som förut. Reds lojalitet mot mänskligheten är inte lika skör och viftas bort lite för lätt. Jag hade ibland svårt att blunda för några av de uppenbara plotholen.

Men ändå finns det en del fint att se, som öldrickande Red och Abe som sjunger “can’t smile without you” i mitten av filmen medan de har ett eh… man to man talk. Liz hemlighet att hon är gravid är en trevlig subplot som knyts skickligt in i dödsängelscenen. Det var intressant att se att i slutändan blir Hellboy INTE accepterad av samhället utan istället… ja ska inte spoila.

Medan Hellboy däremot rörde sig i Lovecraftiska territorier rör vi oss nu i Tolkieneska territorier (i Hellboy-stil). Vildsinta Tandfeer som äter kalsium, trollmarknader, tumörer som pratar, det är helt klar Del Toros film. Miljöerna är helt fantastiska, speciell de irländska landskapen i tredje delen.

Men det är ändå främst en mellanfilm som banar väg för tredje filmen. Nu när en lilldjävel är på väg…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *