Inception

4 augusti 2010

Regissör: Christopher Nolan

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 148 min

Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Ellen Page m.fl.

När en film är klassad som en thriller ryggar jag tillbaka. Om filmens huvudperson sen spelas av Leonardo DiCaprio blir det inte bättre. Sen såg jag den, egentligen tack vara trailern och för att våga testa, och vilken upplevelse!

Handlingen kretsar kring drömmar. När någon sover kan man gå in i deras medvetande och få reda på information. Detta är Cobbs yrke samtidigt som han flyr undan anklagelsen om att ha mördat sin fru. Det enda han vill är att komma hem och få vara med sina barn. Ett sista uppdrag kan ge honom detta och tillsammans med en grupp människor ska han göra något extremt svårt: att plantera en tanke i en person genom en dröm. Men Cobb har egna problem med sitt medvetande som kan förstöra hela uppdraget.

Idén är häftig och spännande och de två och en halv timmarna kändes väl använda. Jag var rädd för att det skulle bli en långdragen och seg upplevelse, men det blev det aldrig. Tempot höll hela tiden igång och varvade fint mellan action och drama. Lite humoristiska inslag lades in lite här och var, precis lagom för att det inte skulle bli alltför dystert. Sen gillar jag skarpt att det faktiskt inte finns någon riktigt ond person som det ska sättas stopp för. I den här filmen är alla gråa.

Miljöerna i drömmarna är häftiga, speciellt när arkitekten Ariadne (Ellen Page) utforskar drömmarnas värld. Det är kul att se nya stjärnskott och hon och de andra skådespelarna, nya som gamla, gör riktigt bra ifrån sig. Kvalitén överlag i den här filmen är precis som jag förväntat mig att den skulle vara. Hög.

Sättet som filmen byggs upp på är snyggt och har en fin röd tråd för att sedan avsluta på ett förutsägbart sätt. Dock är det inte så negativt, för jag kan inte tänkta mig ett mer passande slut. Thriller eller ej, Inception var en högklassad upplevelse och jag är verkligen glad över att ha sett den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *