Iron Sky

9 maj 2012

Regissör: Timo Vuorensola

Originaltitel:

År: 2012

Längd: 93

Skådespelare: Julia Dietze as Renate Richter Götz Otto as Klaus Adler Christopher Kirby as James Washington Tilo Prückner as Doktor Richter Udo Kier as Wolfgang Kortzfleisch Peta Sergeant as Vivian Wagner Stephanie Paul as President of the United States

En av de populäraste konspirationsteorierna om nazisterna har blivit en komedisuccé. Jag måste erkänna att jag var lite tveksam i början. Jag är inte normalt mycket för parodifilmer och konceptet verkade väldigt B i mina ögon.
Jag är väldigt glad över att haft fel.

När andra världskriget nalkades sitt slut 1945 gjorde nazisterna ett genombrott i antigravitationsforskning. Rymdskepp skickades ifrån Antarktis till månens baksida, där militärbasen Schwarze Sonne (Svart sol) upprättades. Nazisternas plan var att bygga en kraftig flotta där, så att de sedan kunde återvända för att erövra jorden. Filmen utspelar sig 2018, då nazisterna slutligen återvänder till jorden för att fullfölja planen.

Det roliga är att filmskaparna inte bara driver med nazisterna och koncepten kring dem på ett bra sätt. Den är också en satir över den amerikanska och internationella politiken. Bara för att det mesta av västvärlden är demokratisk så är vi långt i från fredliga. Och visar att inte bara Amerika kan göra bra film.

Animationerna är fantastiska. Alla miljöerna känns väldigt äkta. Speciellt rymdskepps-scenerna som slår vilken Star Wars film som helst. Soundtracket är en klar vinnare som gör halva filmen.

Men samtidigt under ytan så finns ett stråk av allvar, speciellt under bombningen av månen som visar att oavsett om vi slåss för demokrati eller diktatur så är krig alltid fel. Dessutom på sidan av hyllar den Charlie Chaplins tidigaste parodier av Hitler som säkert måste vara en av inspirationerna för filmen.

Som sagt parodifilm, så förvänta er inget karaktärsdjup. Alla är faktiskt medvetet schablonartade så att de ska bli så kul som möjligt. Men skådespelet är ändå bra och det är en fin insats skådespelarna gör. Julia Dietze förtjänar en oscar för sin insats som den naiva nazisten Renate Richter. Personligen fastnade jag för Christopher Kirby som den före detta bekymmerslösa modellen James Washington. Det skulle inte blivit hälften så kul utan honom.

Iron Sky visar att om man är konsekvent och har lite humor till hjälp så kan man komma undan med vad som helst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *