J.R.R. Tolkien: Master of the Rings

3 oktober 2004

Regissör: Grant, Stephen

Originaltitel:

År: 2003 (release)

Längd: 90 min

Skådespelare:

Detta är inte bara en film, utan det är en liten ”box” innehållande en DVD, en CD och ett litet häfte. Jag köpte min version för något år sedan, på import, men den finns numera i svensk version. Den svenska ser inte likadan ut, men denna recension skall nog täcka den versionen också. Bilden föreställer den svenska, min version har Gandalf och Durins bane på framsidan.

DVD:n
Jag inleder direkt med hela detta pakets behållning; DVD:n innehåller exklusivt filmmaterial på professorn själv! Men det är där det svider att ha den importerade versionen, det finns nämligen ingen möjlighet till textning, inte ens engelska (den svenska versionen är textad på danska, finska, norska och svenska). Eftersom Tolkien hade en benägenhet att sluddra när han talade så är det nästintill omöjligt att höra vad han säger. Tråkigt men sant. I den övriga filmen är det inga som helst svårigheter att följa med.

Det finns mängder av intressanta intervjuer, med b la Ian Collier (Tolkien Society), Aryh Nusbacher (Sandhurst Military Academy) och Helen Kidd (litteraturkritiker). Förutom dessa är det även intervjuer med personer som inspirerats av Tolkien, bl a Rick Wakeman (Yes) och Ken Hensley (Uriah Heep). Det är det som gör filmen bra, och om hela filmen skulle vara på detta sätt skulle det vara en solklar femma. Men nu finns det tyvärr dåliga saker också.

Jag börjar med de amatörmässiga försöken till iscensättning av händelser i The Lord of the Rings. Oerhört fult och dåligt filmat. T ex så har de något kapsylliknande runt föremål i ett snöre på en gammal dvärg som skall föreställa Frodo och ringen. Jag kan inte förstå varför de har med detta, tog budgeten slut eller? Lyckligtvis så är de inte med hela tiden, utan ibland använder de sig av bröderna Hildebrandts målningar. De är ganska bra gjorda, även om Gollum och orcherna ser aningen malplacerade ut och jag undrar hur de har fått till Imladris – det ser ut som stugan i Guldlock och de tre björnarna.

Utöver J.R.R. ser vi även två andra Tolkien bli intervjuade; dottern Priscilla Tolkien och sonen (Father) John Tolkien.

Ljudet (Dolby Digital Stereo) är bra filmen igenom, bilden (4:3) är även den bra, dock lite skiftande kvalitet, detta pga att en del av materialet (det med Tolkien, hans barn etc) är ”aningen” äldre än det övriga.
I filmen använder de sig av 3D-miljöer av Midgård som ger ett bra intryck av hur miljön ser ut, dock är Gamla Skogen lite väl liten och Riftedal lite för mycket som en skog. Annars funkar det bara bra.

CD:n
Det är Rick Wakeman från Yes som står för musiken på denna skiva, och om jag har förstått det rätt så är det gamla låtar som döpts om till passande namn. Låtarna är som följer:

1. The Shire
2. The Old Forest
3. Rivendell
4. The Great River
5. Lothlórien
6. The Misty Mountains
7. Helms Deep
8. Rohan
9. Minas Tirith
10. The Gray Havens

Jag rekommenderar ”Rivendell” och ”Lothlórien” som sköna pianoalster.

Häftet
Detta häfte är inget annat än ett litet häfte med några bilder av bröderna Hildebrandt, citat: ”the world’s leading Tolkien illustrators” … jaha, vad hände med Ted, John och Alan? Skämt åsido, men personligen så tycker jag att bilderna inte håller så hög klass, det finns några som är lite bättre än de andra, Gandalf t ex ser bra ut.

Summering
För att summera detta kan man säga: en bra och informativ DVD som förstörs av diverse iscensättningar, en skön och avslappnande CD med helt ok musik och ett litet häfte med några bilder som man kunde klarat sig utan.

För att kunna visa detta paket för sin personliga tränare så får man räkna med att punga ut med runt 200 kr.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *