Jason and the Argonauts

27 oktober 2006

Regissör: Chaffey, Don

Originaltitel:

År: 1963

Längd: 1 timme, 40 minuter

Skådespelare: Todd Armstrong, Nancy Kovak, Gary Raymond, Laurence Naismith, Niall MacGinnis, Michael Gwynn, Douglas Wilmer, Jack Gwillim, Honor Blackman

För 20 år sedan invaderade Pelias landet Thessalien och utropade sig själv till kung efter att ha dödat den dåvarande kungen. Pelias fruktar att en profetia skall gå i uppfyllelse och att Jason, den rättmätige arvtagaren till Thessaliens krona, skall återvända och utkräva hämnd. Jason gör entré i filmen genom att rädda en man – Pelias, men det vet inte Jason – från att drunkna. Pelias, som inte avslöjar sin identitet, berättar för Jason att han måste segla till “världens ände” och hämta det gyllene fårskinnet innan han kan utkräva sin hämnd. Jason låter bygga ett mäktigt skepp och bjuder in de främsta atleterna till en tävling, för att avgöra vilka som är bäst lämpade som besättning på resan. Jason och argonauterna (besättningen, namngivna efter skeppet, Argo) beger sig ut på en farofylld färd, kantad av bronsjättar, skelett och grekiska gudar och gudinnor.

Det här är en sevärd och spännande äventyrsfilm för hela familjen, med specialeffekter signerade sin tids mästare Ray Harryhausen.

Betyget blir en trea.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *