Journey to the Centre of the Earth

27 november 2008

Regissör: Eric Brevig

Originaltitel:

År: 2008

Längd: 93 min

Skådespelare: Brendan Fraser, Josh Hutcherson, Anita Briem

Professor Trevor Anderson (Brendan Fraser, The Mummy) är en briljant professor vars karriär gått i stöpet efter att vigt sin forskning åt att bevisa sin avlidne broders radikala och, i samtligas mening, löjliga teorier. Vi får följa denne när han tar med sig sin brorson (Josh Hutcherson) till Islands karga fjäll för att där finna bevis som, en gång för alla, kommer återupprätta broderns och hans eget rykte.

När en storm tvingar och stänger in de båda, och deras guide(Anita Briem), i en grotta, tvingas de leta efter en annan väg ut. Resan leder dem inte ut, utan tar dem till den plats vars existens Trevor sedan länge försökt bevisa: En värld i världen, en värld vid jordens medelplunkt.

En film som denna borde inte, under några omständigheter, lämna ritbordet, än mindre redigeringsstudion. Jag försöker verkligen komma på något bra att säga om denna skändning mot Jules Vernes mästerverk, men jag lyckas verkligen inte.

Handlingen är, närmast, värdelös och saknar all finess, eftertanke och djup. Ett platt, oengagerande försök till att skapa en cinematisk upplevelse som kan motsvara boken den är baserad på. Dialogerna erbjuder ingen räddning, utan är fylld med klyschor som var uttjatade redan förra årtusendet.

Grafiken och de många animationerna går helt i linje med handlingen och inger mindre trovärdighet än en b-rymdfilm från 80-talet.

Filmmusiken var såpass fadd och intetsägande att man inte lade märke till den överhuvudtaget och sannerligen inte ingav någon stämning alls.

Allt som allt, Journey to the Centre of the Earth är en mycket dålig film som, på sin höjd, är skrattretande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *