King Kong

25 maj 2006

Regissör: Jackson, Peter

Originaltitel:

År: 2005

Längd: 187 min

Skådespelare: Naomi Watts, Jack Black, Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Colin Hanks, Andy Serkis m.fl.

När Askatt i december förra året recenserade filmen King Kong ställde hon sig frågan om dagens Hollywood skulle kunna skapa samma medkänsla och sympati som man får för Kong i originalet från 1933 och huruvida datoranimationerna tar över filmen eller inte. Föga oväntat blev recensionen inte allt för positiv. Jag har som tittare ett helt annat perspektiv. Detta då jag skyr filmer, med ett fåtal undantag givetvis, gjorda tidigare än 1980 samtidigt som jag inte kan få nog av välgjorda datoranimationer och specialeffekter. Alltså har jag ingen aning om hur filmen från -33 är (inte heller den från -76 för den delen) och det kommer jag med största sannolikhet heller aldrig få. Peter Jacksons King Kong blir alltså den första gången jag avnjuter jätteapan i långfilmsformat.

Om man bortser från en något långsam (på gränsen till dryg) inledning av filmen har jag väldigt lite att klaga på. Imponerar mest gör givetvis de snudd på löjligt vackra datoranimationerna men bakom dessa finns även en väldigt trevlig story och utmärkt skådespeleri. Adrien Brody briljerar i sann “The Village-anda” och den annars friskt överspelande Jack Black håller sig någorlunda på mattan. Som sagts i tidigare recension är filmen uppdelad i tre delar. Min favorit av dessa passager är helt klart den actionfyllda delen på “Skull Island” där filmen är lika spännande som snygg. Vi snackar riktigt välgjord action på en ö mellan dröm och verklighet, fylld med såväl vidriga jätteinsekter som ståtliga dinosaurier och blodtörstiga T-rexar. Klockrent är bara förnamnet!

Påkostad och snygg fartfylld action med en kultförklarad story i bagaget borde inte slå fel och det slutliga helhetsintrycket av King Kong är också mycket bra. Helt klart ett måste för alla som tycker att dagens filmer är bättre än de som gjordes på 30-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *