Ladyhawke

28 juni 2006

Regissör: Donner, Richard

Originaltitel:

År: 1985

Längd: 121 min

Skådespelare: Rutger Hauer, Matthew Broderick, Michelle Pfeiffer, Leo McKern, John Wood, Ken Hutchison, Alfred Molina, Giancarlo Prete, Loris Loddi

I Frankrike för flera hundra år sedan blev biskopen av Aquila besatt av en ung kvinna. När han fick reda på att hon redan var förälskad i kaptenen för stadens soldater förbannade han dem båda. Sedan dess var hon hök på dagen och han var varg på dagen.

Några år senare lyckas tjuven Philippe rymma från Aqulias fängelse. När han håller på att bli fångad igen, räddas han av kapten Navarre som är på väg tillbaka för att döda biskopen. Philippe blir hans följeslagare. Och allt eftersom händelserna utvecklar sig kommer det fram att det finns ett sätt att häva förbannelsen. Frågan är om Navarre kommer att förstöra den möjligheten…

Ladyhawke är en vacker berättelse. Den innehåller mycket sorg, spänning och en del humor. Skådespeleriet är bra, även om jag är tveksam till hur lämpligt det var att välja Rutger Hauer till rollen som Navarre. Visst är han trovärdig som bister och plågad soldat, men som ena halvan av paret i en film om längtan och kärlek känns han lite felplacerad. Jag är van att se Hauer gestalta mer eller mindre läskiga rollfigurer. Det kanske färgar min syn på honom, eller så passar han helt enkelt inte i en romantisk roll. När jag ser honom sitter jag nämligen inte och hoppas att han ska få återförenas med sin älskade Isabeau, utan jag tänker snarare “Vad ser hon i honom?”. Michelle Pfeiffer är däremot perfekt som Isabeau, hon kan vara både bräckligt och oåtkomligt vacker och underbart full av liv. Matthew Broderick i rollen som Philippe får stå för humorn tillsammans med Leo McKern som spelar munken Imperius.

Specialeffekterna är inte mycket att hurra för, men det kan man inte heller vänta sig av en film från 80-talet. Vad som däremot kan komma som en chock för en tittare som inte hört talas om filmen förut är den rent gräsliga musiken. Den som kom på att dränka en vacker fantasyfilm i syntblippande borde få något obekvämt uppkört någonstans.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *