Låt den rätte komma in

20 april 2009

Regissör: Tomas Alfredson

Originaltitel:

År: 2008

Längd: 114 min

Skådespelare: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl, Karin Bergquist, Peter Carlberg, Ika Nord

Låt den rätte komma in, i regi av Tomas Alfredson, kammade hem ett antal välförtjänta Guldbaggar tidigare i år, och bygger som bekant på John Ajvide Lindqvists bok med samma namn. Det är åttiotal i Blackeberg utanför Stockholm, och den utstötte Oskar är tolv år. När ett egendomligt mord uppdagas i närheten och nya grannar flyttar in uppstår en möjlig väg ut ur ensamheten, i en säregen syntes av socialrealism och vampyrsaga.

Ibland förbehåller sig vissa människor rätten att med drygt tonfall säga ”men boken är bättre än filmen” i dessa sammanhang, och på så vis utöva sin besserwissermakt över folk som ser en film baserad på en bok utan att ha läst boken i förväg, och gärna då långt i förväg. När det gäller filmatiseringen av Låt den rätte komma in vill jag råda publiken att slå dövörat till när det gäller sådana kommentarer. Filmen står fullständigt på egna ben och förtjänar att betraktas som en enskild skapelse, och en stor sådan.

Vid den trots allt oundvikliga jämförelsen med boken är min åsikt att filmen faktiskt är bättre. Boken Låt den rätte komma in har många fina kvaliteter, men även transportsträckor samt mer eller mindre irrelevanta sidospår. Så icke filmen. Den utgör istället ett slags koncentrat av bokens största lyskrafter, såsom skolbarnens maktspel och sadism, den grå vardagen, hämnden och ensamheten. Att delar av bokens handling skalats bort innebär ingen förlust, och resultatet blir naturligtvis raka motsatsen till de stressande filmatiseringar där man försökt pressa in precis allt som händer i motsvarande bok. Filmen Låt den rätte komma in är istället lågmäld och ödestyngd, något som förstärks av de ständigt fallande snöflingorna, de grå husväggarna och genom små skiftningar i personernas ansiktsuttryck. Det enda som kan dra ner intrycket i någon mån är dialogen, som känns lite stel, samt att filmen skulle kunna vara något kortare. I stort är dock Låt den rätte komma in ett mästerverk.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *