Legend

11 januari 2003

Regissör: Scott, Ridley

Originaltitel:

År: 1985

Längd: 114 minuter

Skådespelare: Tom Cruise, Mia Sara och Tim Curry.

I en magisk värld lever prinsessan Lily och hennes älskade Jack, som för henne till de mest magiska varelserna av alla – de två sista enhörningarna i världen. Men Mörkrets Furste, Darkness, vill förgöra enhörningarna, och därmed svepa in världen i en evig natt. När Lily tas till fånga måste Jack och skogens älvor och skogsvarelser ge sig in i Darkness fäste och stävja hans planer.

Låter det lite larvigt? Tyvärr är det också det till viss del. De första 20 minuterna av Legend är bland det vackraste jag sett. Det är en äkta saga, med alla de element som skall finnas där. Scenerna med Lily och enhörningarna är strålande vackra, och spänningen är tät när Darkness goblins jagar sitt byte.
Det är ett mäktigt bildspråk Scott ger oss, med trolsk skog och mäktiga naturkrafter när ondskan tar överhanden. Men någonstans tappar filmen den sagolika känslan, och blir både alltför surrealistisk och alltför dockteaterliknande, med små pixies som bara blir någon slags comic relief. Sedan, tyvärr alltför sent, plockas känslan upp igen till ett skimrande sagoslut.

Rollbesättningen då? Det är riktigt kul att se Tom Cruise i denna tidiga roll som “ett barn av skogen”, som en blandning av en alv och Puck. Mia Sara är bra som “oskuldsfull sagoprinsessa”, och Tim Curry är … intressant får man väl säga, som den jättelike, rödhudade, behornade och klövfotade djävulsliknande Darkness.
För kalenderbitare är det lite kul att Robert Picardo (Doktorn i StarTrek Voyager) har en liten roll som den förskräckliga dyhäxan Meg Mucklebone.

Överhuvudtaget är ganska mycket i filmen inspirerat från Engelska Fairytales, med älvor och pixies som heter Screwball och Brown Tom, och tyvärr så tycker jag inte detta passar ihop med den mer episka sagovärld som Ridley Scott bygger upp. Sedan finns ett par riktigt anakronistiska repliker, som till exempel “Adios amigos”, som förtar sago-känslan ytterligare.

Vad jag förstår så finns det minst tre olika versioner av Legend, dels den amerikanska bioversionen, en amerikansk videoversion samt den europeiska versionen. Och det verkar som om vi i Europa drog det kortaste strået. Filmen känns ganska kraftigt klippt, och mycket blir rörigt och hängandes i luften utan förklaringar. Jag har sett kommentarer som kallar Legend för en kraftigt underskattad film, men i så fall är det på grund av en olämplig klippning för den europeiska versionen.

Men ändå är det en klart mysig film för oss fantasiälskare, om inte annat bara för scenerna i början och i slutet. Så jag ger Legend detta betyg, medveten om att det kunde ha blivit gott och väl högre om bara Scott hade lyckats hålla känslan hela vägen ut.

Minnesvärda citat från Legend:

Darkness: What is Light without Dark?

Prinsessan Lily: This place holds more magic than any place in the world.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *