Liftarens guide till galaxen

7 juli 2005

Regissör: Jennings, Garth

Originaltitel:

År: 2004

Längd: 1h och 43 min

Skådespelare: Martin Freeman, Mos Def, Zooey Deschanel, Sam Rockwell, Bill Nighy, John Malkovich

Don´t panic…
Just när Arthur tror att hans liv inte skulle kunna bli sämre sprängs hans planet i luften… Äntligen är den här, filmen baserad på kultboken Liftarens guide till galaxen, skriven av Douglas Adams. För den som vill se humor blandad med science fiction efter alla seriösa Star Wars-filmer, är det här filmen för dig.

Arthur Dent, spelad av Martin Freeman, lyckas komma undan sprängningen av jorden i sista sekund tack vare sin vän Ford Prefect, spelad av Mos Def, som visat sig vara en utomjordning hela tiden. Nu börjar det stora äventyret. Arthur lär sig bland annat att alltid ha en handduk med sig, tar reda på meningen med livet och upptäcker att allt han behöver veta om universum finns i boken Liftarens guide till galaxen.

Nu var det några år sedan jag läste boken, men just de händelser och personer som jag har mest minne av finns även med i filmen. Det svåra med att filma böcker är att kunna fånga atmosfären som författaren byggt upp för sina läsare. Det tycker jag att regissören Garth Jennings har lyckats med. Det visar han bland annat genom filmens första scen, dvs. prologen om att delfiner är mer intelligenta varelser är människor, dock inte de mest intelligenta… Inte bara ingångsscenen utan hela filmen är snyggt gjord och man myser sig igenom den eftersom specialeffekterna inte är för uppenbara. Dessutom har man sparat på just dessa effekter i flera scener för att få ett naturligare intryck. Vogonerna är inte dataanimerade utan stora dockor. Filmen aktar sig för att bli för våldsam, utan klämmer in sig i ett familjevänligt fack där den passar bra. Här finns inga rymdflottor eller lasersvärd villka heller inte hör till. Adams bok handlar ju ändå först och främst om humor.

Freeman som Arthur var ett mycket bra val enligt mig. Han lyckas förkroppsliga den alldagliga människan med charm och omedveten humor. Sam Rockwell som universums tvehövdade president Zaphod Beeblebrox är klockren. Däremot så tycker jag inte om Zooey Deschanels gestaltning av Trillian. Hon distanserar sig på något sätt från publiken. Som tur är finns det excellenta biroller som t.ex. John Malkovic som den – för filmen påhittade – Huma Kavula, och Bill Nighy som planetdesignern som vunnit pris för Norge. Denna scen när Arthur åker genom det konstgjorda universumet är imponerande och rolig.

Men den bästa figuren är givetvis den deprimerade roboten Marvin – här kan Jar Jar Binks slänga sig i väggen. Sarkastisk och självömkande, till och med hos den den hårdaste väcks moderskänslor. I slutet kommer filmens komiska höjdpunkt och självklart är Marvin involverad.

Bokens trogna fans kommer givetvis efter att ha sett filmen att klaga på allt från effekterna till storleken på Marvins huvud och bortglömda detaljer. Men man måste ha i åtanke när man går och ser den här filmen att det faktiskt bara är en film. Gå och se den för att den är rolig och underhållande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *