Man of Steel

3 juli 2013

Regissör: Zack Snyder

Originaltitel:

År: 2013

Längd: 143 min

Skådespelare: Henry Cavill, Amy Adams, Michael Shannon, Diane Lane, Russell Crowe, Kevin Costner m.fl

Som jag har längtat efter en ny film om den superhjältigaste av dem alla; Superman. Med den suveräna trilogin om Batman bakom sig var förväntningarna höga på vad de skulle hitta på med DC Comics andra stora hjälte. Superman Returns från 2006 lämnade mig besviken. Det var en film utan början och slut. Nu har man gjort ett omtag totalt. Glöm alla andra filmer du sett med Superman, nu börjar det om på nytt!

Vi kastas rakt in i världen på planeten Krypton där Jor-El förgäves försöker varna alla om att deras planet håller på att gå under. Som inte problemen vore nog så gör general Zod uppror mitt i allt. För att rädda sin nyfödda son Kal-El och framtiden för Krypton sänder Jor-El ut honom i universum; destination Jorden.

Sedan förs vi flera år framåt i tiden och Clark Kent (Kal-El) är ute i vida världen och hjälper människor i sin jakt på att finna sig själv. Vi får se tillbakablickar till hans barndom samtidigt som vi förs framåt mot hans steg att ta på sig dräkten och ta sig an rollen som superhjälte. Hack i häl har han reportern Lois Lane som gör allt för att ta reda på vem den mystiske räddaren är.

Givetvis har Zod överlevt förintelsen av Krypton och tar sikte på Jorden. Han är bara ute efter att hämta tillbaka Kal-El. Eller?

Det är spännande och actionfyllt rakt igenom. Ett av det största minuset med filmen är tyvärr all action. Det blir för mycket och för utdraget. Visserligen ska det vara storslaget, men jag hade hellre sett att de lagt en del actiontid på annat.

Henry Cavill axlar manteln som vår nye Superman riktigt bra och är ”tall, dark and handsome”, precis som man vill att han ska vara. I den nya dräkten blir han extra cool och nörden inom mig applåderar. På det djupare planet bidrar han med suveränt skådespeleri och tar sig ann alla de känslor och förvirringar som Clark känner inom sig, men på samma vis visar han den självsäkra och rättvisa, starka sidan hos honom.

De andra skådespelarna gör också riktigt bra ifrån sig och Russell Crowe passar utmärkt som Jor-El med sin karaktäristiska röst. Vi får se ett helt annat Krypton än vi sett tidigare och det är riktigt häftigt gjort. De har verkligen tagit hela berättelsen om Superman till en helt ny nivå med dagens teknik.

Man of Steel levde upp till mina förväntningar. Det enda som jag saknar med filmen nu är en uppföljare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *