Mars needs moms

30 november 2011

Regissör:

Originaltitel:

År: 2011

Längd: 88 min

Skådespelare: Seth Green, Joan Cusack

Animerad Disney-film säger nästan allt om innehållet. Hjärtvärmande film med fina animationer, få överraskningar, en hej-kom-och-hjälp-mig-jag-gick-på-ett-grund-story, några marginellt spännande ögonblick som dock blir ganska ointressanta eftersom alla vet att alla Dinseyfilmer har snuttiplutt-slut, och allt utspelar sig i en värld som är underhållande en stund men knappast får någon att tänka nya tankar.

I “Mars needs moms” så kidnappas en morsa av marsianer som (surprise) behöver morsor. Sonen Milo springer ifatt rymdskeppet och kommer med till Mars, där han måste rädda sin morsa. Han får hjälp av en snubbe som kom till Mars under liknande omständigheter och av en marsian som har hippie-dille och spraymålar blommor på marsianernas gråa byggnader. Pang pang, spring spring, trilla av kanter, spring lite mer, trilla av kanter igen, ramla, springa, pang pang… morsor är synonymer med kärlek, farsor är värdelösa.

För att vara en film som försöker problematisera föräldraskapet, så måste jag säga att jag blev lite smått äcklad av hur man totalt slängde papporna åt sidan som värdelösa dumskallar som bara festar och inte hjälper till. Alla marspappor är efterblivna partymonster och vi får inte stifta bekantskap med någon av dem i filmen. Kvinnorna kör ett högteknologiskt imperium för sig själva medan männen festar på en soptipp klädda i fula stickade tröjor. Inte konstigt att de blev utslängda ur samhället och ersatta av “nannybots”.

Nåja, hyggligt underhållande Disneyrulle utan överraskningar men med lite tvivelaktigt budskap med avseende på föräldraskap. 3/5.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *