Mästaren och Margarita (teater)

17 april 2008

Regissör: Leif Stinnerbom

Originaltitel:

År: 2008

Längd: 3 tim, 20 min

Skådespelare: Philip Zandén, Frida Westerdahl, Sven Ahlström, Jakob Eklund, Ingvar Hirdwall m.fl.

Mästaren och Margarita är Michail Bulgakovs (1891-1940) stora litterära verk och gavs ut postumt från 1960-talet och framåt. Det är en underbart bisarr och fantasifull verklighetssaga om livet i Stalintidens Moskva, där byråkrati, ateism och statlig censur föreskrivs. Det här är ett försök till recension av Stockholms stadsteaters uppsättning av Mästaren och Margarita som pjäs, med bland andra Jakob Eklund och Ingvar Hirdwall.

Grunddragen i berättelsen är följande: en kväll kommer en professor i svart magi till Moskva och sammanträffar med två författare. Tillsammans med sitt originella följe, som bland annat innefattar den talande katten Behemot, slår sig professor Woland ner i Moskvas teatervärld, sparkar undan benen för censurivrarna och tar sig för en rad saker, som till exempel att sätta upp en egen varietéshow. Till detta fogas en parallellberättelse om mötet mellan Jesus och Pontius Pilatus, vilket präglas av skuldkänslor och falsk historieskrivning.

Mästaren och Margarita fungerar alldeles utmärkt på scen, men jag kan tänka mig att den som inte har läst boken innan han eller hon ser pjäsen kanske misstycker. Det är helt klart inte lätt att hålla reda på trådarna och de snabba kasten mellan dem, så en utförligare sammanfattning i programbladet skulle vara önskvärt. Under den första bullriga akten var jag faktiskt ganska tvivlande själv. Precis som i boken tar det ett tag innan handlingen kommer igång, och till en början verkar skådespelarna mest vara upptagna av att springa, skrika och ramla. Sedan blir det dock bara bättre och bättre, mycket tack vare musiken genom Ale Möller Band. Den andra akten är både vacker, vemodig och på sina ställen vansinnigt rolig, och Midnattsbalen hos djävulen är magisk.

Dekoren är enkel, men utnyttjas till max, och musiken finns som sagt med hela tiden men utan att ta överhanden, samtidigt som handlingen känns väl avpassad så att det hela inte blir för långt eller osammanhängande. Här blandas vild fantasi med sovjetiska uniformer, och Jakob Eklund är respektingivande som Woland med röst såväl som kroppsspråk. Det är helt enkelt mycket imponerande och jag kan på alla sätt rekommendera Mästaren och Margarita, i bokform såväl som på scen. Föreställningen ges till och med 30 april.

(Foto: Elisabeth Ohlsson Wallin)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *