MirrorMask

12 juli 2006

Regissör: McKean, Dave

Originaltitel:

År: 2005

Längd: 101 min.

Skådespelare: Stephanie Leonidas, Jason Barry, Rob Brydon, Gina McKee, Dora Bryan, Stephen Fry, Andy Hamilton, Simon Harvey, Lenny Henry, Robert Llewellyn, Eryl Maynard, Eve Pearce, Nik Robson, Victoria Williams, Rick Allen.

Författaren Neil Gaiman och illustratören Dave McKean har samarbetat flera gånger med olika projekt. MirrorMask, som hade premiär förra året och för en tid sedan släpptes på DVD, är deras första långfilm. Gaiman har skrivit manuset och McKean har regisserat.

MirrorMask tar sin början i vår värld, där femtonåriga Helena (spelad av för mig okända tv-skådisen Stephanie Leonidas – henne vill jag gärna se igen) inget hellre vill än att leva ett normalt liv istället för att resa runt med sina cirkusföräldrar. Så blir Helenas mamma sjuk och samma natt som hon ska opereras hamnar Helena i en annan värld där alla bär masker och City of Light hotas av skuggor. Helena börjar söka efter det ting som ska väcka stadens drottning, återställa balansen och hjälpa henne att återvända till sin egen värld.

Har man sett McKeans illustrationer förut kommer man tydligt känna igen hans stil i filmen. Att se den är som att se hans konst börja röra sig. Bildvärlden i MirrorMask är som en underlig och osammanhängande dröm, skuggig i kanterna och befolkad av varelser jag inte har sett förut. Filmen hade en relativt liten budget och ett antal recensenter har klagat på vad de anser vara brister i datoranimeringen. McKean beskriver i en intervju i extramaterialet stilen som något som ser ut att vara ”drawn, handmade, collaged and pieced together by hand” och menar att det passar in i handlingen att det ser overkligt och lite platt ut, eftersom Helena så att säga har ritat världen. Jag kan bara hålla med och tycker att animeringen är underbar.

Bilderna i kombination med Gaimans dämpade humor skapar en ganska speciell filmupplevelse. Men tyvärr är MirrorMask inte alls så nyskapande som de förtrollande bilderna kan inbilla en. Intrigen är inte originell alls och det blir alldeles för fort uppenbart hur allt hänger ihop. Att handlingen var så pass okomplicerad var en besvikelse. Om man kommer uppskatta MirrorMask eller inte beror antagligen på vad man tycker om dess visuella uttryck. Enligt mig är den trots svagheterna mycket sevärd. Svag fyra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *