Moon

3 november 2010

Regissör: Duncan Jones

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 97 min

Skådespelare: Sam Rockwell, Kevin Spacey (röst), Dominique McElligott

I en nära framtid har jordens problem med energiförsörjning fått en perfekt lösning. Genom gruvdrift på månen kan jordens energibehov täckas med en relativt liten insats. Ingen behöver med andra ord längre ha skuldkänslor för sin elförbrukning. Tack vare tekniken kan utvinningen på månen dessutom skötas nästan utan mänsklig arbetskraft; det räcker faktiskt med att bara ha en anställd astronaut som övervakar maskineriet under en treårsperiod för att sedan bli avbytt.

Sam Bell närmar sig slutet på sin tjänstgöring och har bara några veckor kvar att jobba innan han äntligen ska återvända hem till familjen nere på jorden. Ensamheten och isoleringen har varit påfrestande och han ser fram emot att avsluta uppdraget. Att vara för sig själv i det öde månlandskapet i flera år är naturligtvis inte så nyttigt, och till en början är Sam säker på att det är den långa isoleringen som ligger bakom de synvillor och märkliga saker som han plötsligt börjar uppleva. Kan det verkligen finnas något annat än hemlängtan att ängslas för?

Moon är en långsamt berättad och vemodig historia, som dock blir mer och mer obehaglig ju närmare vi kommer Sams hemfärd. Den växande oron för att något inte står rätt till förstärks av den ensliga miljön runt rymdbasen samt inte minst av musiken. En invändning skulle dock kunna vara att vissa drag passerar så obemärkt att man skulle behöva se filmen två gånger för att få hela bilden klar för sig.

Filmen påminner mycket om 2001, och den talande datorn Gerty som är Sams enda sällskap känns som en mer eller mindre direkt vink till Stanley Kubricks klassiker. Personligen gillar jag upplägget med en stillsam rymdfilm, som inte bygger på effekter utan istället fångar publiken med frågor om hur långt man kan gå för den ekonomiska vinningens skull när det gäller respekten för mänskligt liv.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *