Neverwhere

4 mars 2009

Regissör: Humphreys, Dewi

Originaltitel:

År: 1996

Längd: 180 min

Skådespelare: Gary Bakewell, Laura Fraser, Paterson Joseph, Tanya Moodie, Hywell Bennet, Peter Capaldi, m.f.

Neil Gaiman blev tillfrågad att skriva en TV-serie om hemlösa människor i London, han nekade eftersom han inte ville få ungdomar att tro att det var häftigt att vara hemlös. Först när han bestämde sig för att detta kunde undvikas genom att använda sig av fantasyinslag och på så sätt föra handlingen bort från verkligheten så kom Neverwhere till. 1996 hade Neverwhere premiär på BBC med sex stycken halvtimmeslånga avsnitt, Neil Gaiman adapterade sedan om serien till en roman och det är i det formatet som Neverwhere är mest välkänd.

Handlingen är till grunden enkel, Richard Mayhew hittar en skadad flicka på en gata, han hjälper henne och finner sig snart indragen i en okänd värld under Londons tunnelbanor, en magisk värld med en minst sagt excentrisk befolkning. Även om det var lätt att ta sig ned till Undre London så visar det att vara desto svårare att ta sig tillbaka till Övre London och sitt gamla liv igen, för att finna en lösning på sin situation så slår Richard följe med Door – flickan han tidigare räddat, hennes vän trickstern Marquis de Carabas, och livvakten Hunter. Door är ute efter att få reda på sanningen bakom mordet på hennes familj, och ungefär där tar det riktiga äventyret vid.

Trots uppenbara brister inom sådant som foto, kostym och effekter så är Neverwhere faktiskt överraskande bra. Skådespelarna är i överlag oklanderliga (speciellt utmärkande är Paterson Joseph som den underbare Marquis de Carabas, och Hywel Bennet som den vältalige skurken Mr Croup), manuset är välskrivet och själva historien är, vilket de flesta som läst boken är överens om, en mycket bra sådan. Så om man kan ha överseende med vad den låga budgeten innebär, är Neverwhere helt klart värd att ge en chans. Jag blev i alla fall inte besviken.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *