Night at the Museum

22 augusti 2007

Regissör: Levy, Shawn

Originaltitel:

År: 2006

Längd: 108 min

Skådespelare: Ben Stiller, Dick Van Dyke, Bill Cobbs, Carla Gugino, Robin Williams

I denna film möter vi Larry Daley (Ben Stiller), en frånskild, något misslyckad man som, i sitt desperata jobbsökande, tar ett jobb som nattvakt på ett museum. Ett tämligen enkelt och avslappnat jobb, i de flesta fall, dock har det här muséet något alla andra saknar: ett väldigt aktivt och levande nattliv. Varje natt vaknar samtliga skulpturer, uppstoppade varelser, miniatyrer och statyer till liv, autentiska, såväl som replikerade.

Tittaren bjuds i denna innehållsrika och kreativa film på mycket skratt, oväntade vändningar och en del sentimentala ögonblick. Specialeffekterna känns verkliga, berättandet är läckert och storyn lämnar väldigt lite till förbättring.

Utöver den alltjämt humoristiske Ben Stiller ser vi även stora skådespelare som Dick Van Dyke, Bill Cobbs, Robin Williams, med flera. Alla med förvånansvärt genomtänkta och träffande roller.

För att addera ytterligare något bra element, måste det sägas att musiken i filmen är strålande: aldrig för uppenbar, så man tappar fokus på filmen, men heller aldrig så fadd och odefinierad att man inte märker av den alls.

Det finns, ur min synvinkel, inte mycket negativt att säga om denna film. Vad som dock kan sägas är att den, som så många av Ben Stillers filmer, känns något överdriven och en aning löjlig vid ett antal tillfällen. Dessa tillfällen är, förvisso, inte många till antalet och kan nog uppskattas väldigt mycket av den yngre publiken.

Som liten avrundning kan det nämnas att denna film är utmärkt som lättsam, dock lärorik underhållning för yngre tittare. De historiska inslagen är många till antalet och de berättas på ett intressant och underhållande sätt.

Night at the Museum är en tämligen underhållande film, som troligen kan behaga de allra flesta, från minsta barn till äldsta senior. Skratten är många, tårarna inte långt borta och de negativa delarna få.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *