Outlander

20 augusti 2009

Regissör: McCain, Howard

Originaltitel:

År: 2008

Längd: 115 min

Skådespelare: James Caviezel, Sophia Myles, Jack Huston, John Hurt, Ron Perlman, Cliff Saunders, Patrick Stevenson, Aidan Devine m.fl.

En man från en annan planet kraschar med sitt rymdskepp nära en vikingaby och måste sedan hjälpa vikingarna att döda det utomjordiska monster som orsakade kraschen. Jepp… När jag hörde talas om handlingen i Outlander tänkte jag att det måste vara årets sämsta film. Jag hade faktiskt fel.

Jag är fortfarande lite chockad när jag skriver det här, och mina positiva åsikter är säkert förstärkta av att jag väntade mig något riktigt, riktigt uselt, men ändå: Outlander är en helt ok och underhållande actionrulle. På något sätt lyckas den få det fåniga upplägget att fungera (antagligen genom att svepa med mig så att jag för stunden glömmer bort hur tramsigt det egentligen är), skådespelarna är hyfsade och monstret är läskigt trots att det lyser rosa.

Visst har filmen många brister, som att den är rätt seg i mitten och att den innehåller hur många orimligheter som helst när det gäller vikingarna – exempelvis upplever rymdmannen och vikingarna inte en enda liten kulturkrock. Men den största bristen är att rymdgrejen egentligen är onödig för berättelsen. Man hade kunnat berätta exakt samma historia genom att låta främlingen komma från ett annat land och monstret vara någon forntida drake, och då hade man sluppit känslan av att de utomjordiska inslagen inte tillför något viktigt. Förutom budskapet att det straffar sig att människan försöker ta över allt omkring sig (naturen slår tillbaka!) så är det utomjordiska mest yta. Det borde ha utvecklats mer eller inte varit med alls.

Men strunt i det. Om du tycker att en skum blandning av Beowulf och Predator låter lockande ska du se Outlander. Låt annars bli.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *