Paranormal Activity

15 september 2010

Regissör: Oren Peli

Originaltitel:

År: 2007

Längd: 98 minuter

Skådespelare: Katie Featherston, Micah Sloat, Mark Fredrichs, Ashley Palmer, Amber Armstrong, Randy McDowell

Paranormal Activity är en film i samma anda som The Blair Witch Project. Precis som föregångaren har filmen marknadsförts med en egen mytbildning genom att ge sken av att bygga på verkliga händelser som filmats av de inblandade själva. Paranormal activity är filmad med enkla medel och låg budget, och autenticiteten håller om man är beredd att överse med vissa avsteg.

Vi får följa ett ungt par som drabbats av paranormala fenomen i hemmet. Till en början rör det sig om mildare störningar såsom dörrar som öppnas och stängs av sig själva samt att saker försvinner eller byter plats. När problemen förvärras bestämmer sig mannen i huset för att försöka fånga fenomenen på film genom att sätta upp en kamera i sovrummet under nätterna. Det är dessa ljud- och bildupptagningar som är själva stommen i filmen, och de varvas med parets egna, alltmer uppskakade inspektioner med handkamera under dygnets övriga timmar.

Filmen är relativt kort, vilket är en klar fördel eftersom intensiteten då inte hinner dala. Man rycks direkt in i handlingen och sedan gäller det att vara observant för att inte missa något. En nackdel är att vissa mönster hinner upprepas flera gånger trots filmens ringa längd, och därmed göra en del partier förutsägbara. Filmens stora förtjänst är den avskalat dokumentära formen, och Paranormal Activity skulle ha vunnit på att driva detta ännu lite längre. Ett fåtal mer spektakulära inslag förtar nämligen lite av det krypande obehaget inför subtilare men betydligt effektivare skiftningar i ljud och bild.

Den som kan ha överseende med detta och föredrar enkla medel framför påkostade effekter har däremot en utmärkt skrämmande stund framför sig.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *