Percy Jackson och Kampen om Åskviggen

9 mars 2010

Regissör: Chris Columbus

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 118 min

Skådespelare: Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Pierce Brosnan, Sean Bean, Uma Thurman m.fl.

Percy Jackson är nästan en helt vanlig kille, bortsett från att hans far är havsguden Poseidon. Detta är han helt omedveten om, tills den dagen då någon anklagar honom för att ha stulit Zeus åskvigg. Om inte Percy kan ge tillbaka åskviggen inom fjorton dagar så kommer ett krig mellan gudarna att bryta ut. Hur ska han kunna ge tillbaka något som han inte har? Till sin hjälp har han en satyr och en annan halvgud, vilket kan vara till fördel då de stöter på diverse mytologiska varelser i sin kamp att rentvå Percy.

Är man intresserad av den Grekiska mytologin är det väldigt kul att se den här filmen, de har med lite allt möjligt. Fast då de har med det mesta, så blev jag lite besviken när Kerberos, hunden med tre huvuden, inte fick vara med. Annars bjöd de på allt från själva gudarna till mindre trevliga varelser som Medusa. Det är ganska kul då Percy är dåligt insatt i mytologin, han har varit en riktig slacker i skolan. Dessutom har han dyslexi och ADHD, vilket visserligen beror på hans andra, oupptäckta krafter.

Filmen är rolig och lättsam rakt igenom, aningen spännande men alldeles för förutsägbar för att det ska bli riktigt intressant. Det enda stora i filmen som jag inte lyckades lista ut i förväg var vem som egentligen stulit åskviggen, vilket inte kändes som de gjorde så stor sak av heller. En smygreklam som var väldigt kul var bevingade Converse, det vill säga ett par av Hermes skor. Problemet jag hade med filmen var främst att det aldrig hinner byggas upp någon vidare känsla. Rörande moment blir liksom aldrig rörande och filmen känns aningen platt.

Percy Jackson och Kampen om Åskviggen är för all del underhållande och snygg. Jag tvistas med att ge den antingen en 2:a eller en 3:a i betyg, det är svårt den här gången. Den kritiska delen av mig känner att den bara är värd det förstnämnda, men en nördig och underhållande faktor säger mig det sistnämnda. Jag hade i alla fall trevligt när jag såg filmen, så va tusan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *