Predators

11 augusti 2010

Regissör: Nimród Antal

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 1 tim 46 min

Skådespelare: Adrien Brody, Topher Grace, Laurence Fishburne, Danny Trejo, Alice Braga, Mahershalalhashbaz Ali, Oleg Taktarov, Derek Mears, Brian Steele, Walton Goggins, Carey Jones, Louis Ozawa Changchien

En grupp människor vaknar upp fallande genom luften. Fallskärmar vecklas ut och de dimper ner i en tropisk djungel. Ingen av dem vet hur de har hamnat där. Det är legosoldater, maffiamedlemmar och fångar, och de märker snart att någonting jagar dem och att de måste samarbeta till varje pris för att överleva.

Jag äntrade biosalongen med låga förväntningar. Självklart ville jag se predators i action men efter besvikelsen Alien vs Predator 2 vågade jag inte hoppas på för mycket. Döm om min förvåning när jag faktiskt finner mig själv med att gilla filmen. Det var lite vibbar från originalet från 1985 med Arnold Schwarzenegger som då slogs mot det fula rymdmonstret med dreads.
Djungeln gör mycket då jag tycker att det är där predators ska vara och inte larva sig i Los Angeles som i en viss Predator 2.
Det bjuds på mycket pang pang och action, muskler och explosioner och filmen gör sig verkligen bra på bioduken med bra ljud. Dock var filmen otextad på grund av att det var ont om textade filmkopior. Detta gjorde att man missade en del ord när det till exempel var musik som dånade, det skjöts eller när en del karaktärer lite hårt väste fram sina repliker a lá Batman i The Dark Knight. Men då det inte är någon jättekomplicerad eller djup handling så slipper man sitta där som ett frågetecken och fundera över varför saker händer eller varför karaktärer gör som de gör.

Det är en ganska rolig rollbesättning och udda grupp som utgör filmens karaktärer. Den vanligtvis tanige Adrien Brody har biffat på sig rejält inför filmen och bytt ut pianot mot jättevapen och som jag nämnde tidigare väser hela filmen igenom med sammanbitna tänder. Men det är roligt att se honom i en så pass annorlunda roll än man är van vid, och han gör ett bra jobb som legosoldat.
Laurence Fishburne gör en rolig och halvgalen karaktär, och Topher Grace spelar hysterisk och mesig nörd som bara han kan.
Sen har vi en tyst och mystisk samurai, en mexikansk gangster, en stor och snäll ryss och några fler. Stereotypa och inte särskilt komplexa karaktärer – men det fungerar utmärkt till den här filmen.
Filmen lämnar inga djupare spår hos mig, men jag blev helt klart underhållen och fick se mina fula predators åter redo för jaktsäsong i full vapenmundering och masker på, precis som jag vill ha det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *