Prince of Persia

2 juni 2010

Regissör: Mike Newell

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 116 min

Skådespelare: Jake Gyllenhaal, Gemma Arterton, Ben Kingsley m.fl.

Här kommer en klassisk äventyrsfilm som har lite av allt. Den är typisk och förutsägbar, men det görs på rätt sätt och jag måste medge, jag är riktigt svag för sådana här filmer. En blandning av action, spänning, kärlek och humor är alltid välkommet.

Handlingen kretsar kring Dastan (Jake Gyllenhaal), prins av Persien. Under en belägring av staden Alamut får han tag på en dolk som har mystiska krafter. Efter ett illdåd i segeryran blir han falsk anklagad för ett hemskt brott och måste fly sin väg. Tillsammans har han med sig den vackra prinsessan Tamina(Gemma Arterton), som gör allt för att ta dolken ifrån honom. Det är hennes uppgift att skydda den och hon vet vilka krafter den är kapabel till. Snart inser även Dastan vem som hotar riket och han måste nu göra allt för att rentvå sig själv och rädda alla från undergång.

Filmen överraskar, den var bättre än vad jag hade förväntat mig och jag fick mig riktigt härlig underhållning på vita duken. Den är lättsam och rolig och har bra tempo genom hela filmen, fast ibland blir det nästan lite för mycket. Den är rätt svart och vit, men det hör nästan till och storyn blir aldrig tråkig. Filmen lyckas ändå få ett djup, om än inte så stort. Det är bra kemi mellan personerna, speciellt mellan Gyllenhaal och Arterton. Förövrigt var det intressant att se Gyllenhaal i en sådan här film och han gör rollen som krigarprins riktigt bra och bidrar till att filmen faktiskt får en lite högre klass.

Kostymer och filmning är riktigt snyggt och det är en fröjd för ögat, dock så ser ju inte alla skådespelare så särskilt persiska ut, vilket jag stör mig lite på, men inte så att det blir jobbigt. Musiken är inget jag lade på minnet, den finns där och förhöjer stämningen, men är inget mästerverk.

Jag hade tre saker som jag störde mig riktigt mycket på. Bara den ena rör filmen och det var den raka kopian av ringvåldnader som rider runt i skogen på sina skräckinjagande svarta hästar. De två andra sakerna var att ljuset i biosalongen tändes innan filmen var slut och att biopersonalen nästan bad oss att lämna salongen när vi ville titta på eftertexterna. Vad spelar det för roll om hundra år, Prince of Persia var en bra rulle som jag gärna ser om.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *