Princess Mononoke

20 juni 2003

Regissör: Miyazaki, Hayao

Originaltitel:

År: 1997

Längd: ex. 133 min 23 sek

Skådespelare: Billy Crudup, Claire Danes, Gillian Anderson, Minnie Driver, Billy Bob Thornton.

En kamp mellan naturens varelser och människan och mellan dem står en ung främling som vill skapa fred.

Princess Mononoké, eller Mononoké Hime som den egentligen heter, är regisserad av Hayao Miyazaki som är ett av de riktigt stora namnen inom anime. Han har bland annat gjort Laputa Castle in the Sky, Nausicaa of the Valley of the Wind och Spirited Away. Spirited Away fick förresten en Oscar, för bästa animerade film, på den senaste galan.

Princess Mononoké utspelar sig i östra Asien för några hundra år sedan. Krut har en stor betydelse i filmen. Det hela handlar om prins Ashitaka från en uråldrig stam. Han får en förbannelse över sig efter att ha räddat sin by från ett monster. Med sin familj kvar i byn tvingas Ashitaka att resa västerut till en stor urskog. Det sägs att där finns gamla gudar och skogsandar som kanske kan bota Ashitaka. På resan möter han många faror men förbannelsen ger honom oanade krafter. När han väl kommer fram till den stora skogen så hamnar han mitt i ett krig. Skogens alla varelser anfaller en gruvstad som skövlar deras områden. Kampen är jämn och människorna utvecklar nya vapen för att få ett övertag. Ashitaka når staden och förundras över kamplusten. Han försöker övertala människornas ledare att försöka uppnå fred, men denne lyssnar inte. Inte heller skogens varelser tar någon notis om vad den mystiske främlingen försöker påpeka. Samtidigt beger sig en grupp människor in i skogens hjärta för att döda en mäktig gud. Om detta lyckas så är allt förlorat.

Filmen är en anime som alla kan se. Även de som inte tycker att anime är mycket att hänga i granen, kommer att tycka om Princess Mononoké. Det är en fartfylld färd genom vackra miljöer samtidigt som det spelas underbar musik. Jag satt som klistrad första gången jag såg den. Det var sent på natten och jag hade mycket lågt ljud på för att inte väcka de sovande i huset. När den var slut så satt jag och såg om några av de vackraste scenerna i ytterligare någon timme. Princess Mononoké greppar tag i en ordentligt. Jag kan inte annat än sätta det högsta betyget på den. Karaktärerna i filmen är djupa och mycket envisa av sig. Människorna vet inte riktigt om det de gör är rätt, men lyder ändå sina överordnade. Skogens varelser litar fullkomligt på sina gudar och rusar in i strid utan en andra tanke. Princess Mononoké är ingen allmänt gullig och söt barnfilm bara för att den är tecknad. Det är fullt med blod, inälvor och avhuggna leder i den. Man blir smått chockad när man ser den första gången. Den enda direkta nackdelen med filmen är att det engelska talet är riktigt dåligt. Men så är det för det mesta med anime när den är dubbad. När jag ser Mononoké Hime med japanskt tal och engelsk text, då höjer jag troligen betyget över fem.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *