Prinsessan och Grodan

24 februari 2010

Regissör: John Musker, Ron Clements

Originaltitel:

År: 2010

Längd: 98 min

Skådespelare: Pauline Kamusewu, Pablo Cepeda, Fred Johanson, Eric Bibb, Jan Åström, Allan Svensson, m.fl.

Disney är tillbaka med en ny klassiker i gammal stil. Bara att se Disneyslottet torna upp sig följt av hederligt tecknade får stämningen att infinna sig direkt. Jag känner mig allmänt lycklig och känner att filmen redan har gått hem hos mig.

Filmen handlar om den hårt arbetande Tiana i New Orleans som gör allt för att öppna sin egen restaurang. Under en maskeradfest stöter hon på en groda, som kan prata! Det är nämligen prins Naveen, en självgod, jazzälskande person som blivit lurad av en voodoodoktor. Historien säger ju att om man kysser en groda så förvandlas han till en vacker prins, eller?

Vi får följa en rolig berättelse som vänder upp och ner på den traditionella sagan. Det är förutsägbart, det är klichéigt, men det är Disney, det ska vara så. Lite annorlunda är att huvudpersonerna får vara mörkhyade den här gången, samt att de kör med jazz-tema. Det är en gullig och charmerande historia fylld med härliga karaktärer och givetvis en ond skurk. Voodoodoktorn, kallad Skuggmannen, känns lite smått mesig dock. De roliga karaktärerna med krokodilen Louis i spetsen skapar i alla fall många skratt. Filmen är fartfylld rakt igenom och är riktigt medryckande och tappar bara på några få ställen. Musiken svänger men är inte det bästa som skapats direkt, men är för all del bra.

Jag såg filmen med svenskt tal, tror det tappar i vissa dialoger, vissa saker känns fel. När man kommit in i filmen tänker man dock inte längre på det, men jag ser fram emot att se den på engelska sen.

Under filmens gång ler jag nästan konstant, förutom då jag skrattar högt. Mot slutet börjar mitt känsliga sinne frambringa tårar av flera anledningar. Jag har sett en ny Disneyklassiker och den gick rätt in i mitt hjärta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *