Sagan om de två tornen

19 december 2002

Regissör: Jackson, Peter

Originaltitel:

År: 2002

Längd: ca 3 timmar

Skådespelare: Elijah Wood, Sean Astin, Dominic Monaghan, Billy Boyd, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom, John Rhys-Davies, Liv Tyler, Cate Blanchett, David Wenham, John Noble, Christopher Lee, Jay Laga'aia m.fl.

Jag längtade… och längtade… och längtade. Och den kom, den sågs… men segrade den verkligen?

Filmen var mäktig och helt storslagen, precis som väntat. Under det år som gått har man satt upp s-k-i-t-höga förväntningar på filmen. Man väntade sig helt enkelt en film som skulle bräcka ettan med stormbesked. Kanske är det därför jag sitter nu efteråt och känner mig lite… icke tillfreds.
Sam visade äntligen det ansikte jag minns ifrån boken; den glade muntre Samwise som hela tiden kommer med roliga kommentarer, den Sam man trodde inte skulle dyka upp efter första filmen.
Aragorn blir bara mäktigare och mäktigare.
Legolas är lite tyst av sig, men hans repliker sitter som handen i handsken.
Gimli, min favorit från boken, är lite väl mycket “dvärg”. Det verkar som om PJ och resten av teamet ville visa för den stora massan att dvärgar är lite speciella. Synd bara att man gör så mycket -extrem- dvärg av Gimli; min bild av honom ur boken var inte sådan. Men Gimli lättar upp den tunga stämningen vid Helms Klyfta något otroligt. De som sett filmen vet nog vad jag menar.

Jag har fått höra efteråt att man berättade innan filmen att man kapat bort slutet på grund av tidsbrist. Som ni säkert förstår såg jag alltså filmen i tron att hon skulle vara med. Hahaha vad lurad jag blev! Just det avsnittet är min absoluta favorit i hela trilogin, det som jag mest väntat på inför premiären. Nu blev man snuvad på det och får vänta ytterligare ett år.

Liksom alla andra fantasymänniskor hittade jag mycket fuskande som var lite väl tydligt. Nämner inget just nu. Det som gör mig mest irriterad var dock inte ett fusk – det var Den Vites hår och skägg vid en viss kungasons grav – en miss i smink utan dess like!

Nåväl. Med mina höga förväntningar satt jag i tre timmar och såg filmen. Jag trodde den skulle slå ettan, men det verkar inte som om det stämde ändå. Inte just nu i alla fall. Filmen kändes… monoton.
TTT har ju spritt sig som det officiella kodnamnet – vilket jag tycker är bra. Jag kommer nämligen alltid minnas filmen som en Transportsträcka Till Trean. Vad kan då vara en bättre kod?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *