Shaun of the Dead

26 mars 2008

Regissör: Wright, Edgar

Originaltitel:

År: 2004

Längd: ex. 60 min 02 sek

Skådespelare: Simon Pegg, Nick Frost, Kate Ashfield, Bill Nighy m.fl.

Zombies är inte min hemmaplan. De enda zombiefilmerna jag kan komma på att jag har sett är Resident Evil-serien. Inte många, med andra ord. Inga klassiker, ingenting. Däremot så har jag sett Hot Fuzz, skapad av samma gäng som ligger bakom Shaun of the Dead. Det var en rolig parodi på polisfilmer och den fick mig att skratta vid flera tillfällen, mycket tack vara Simon Pegg och Nick Frost. Det räckte som anledning för att se Shaun of the Dead, trots att jag inte skulle få ut särskilt mycket av parodidelen av filmen.

Shauns (Simon Pegg) liv är ingen dans på rosor. Det är problem med såväl flickvännen Liz (Kate Ashfield) som rumskompisen Pete, för att inte tala om svärfarsan (Bill Nighy). Många av problemen har med Ed (Nick Frost) att göra, en korkad soffpotatis som inte duger till annat än att spela TV-spel, dricka, röka och skämta. Men Shaun och Ed är polare sedan länge så dramat i livet är inte helt enkelt. Mitt i allting så har någon slags epidemi förvandlat de flesta i omgivningen till hjärndöda, långsamma och hungriga zombies. Shaun försöker ta kommandot över situationen och rädda sina nära, och några andra som bara följer med.

Vad som vann över mig var den första zombiescenen, när Shaun och Ed hittar en hungrig stackare i trädgården. Inledningen verkade lovande, och allt som i bakgrunden tillslut visar sig vara starten till invasionen, men det var först i den där trädgården som jag fick mig ett gott skratt. Pegg och Frost fungerar utmärkt tillsammans, precis som i Hot Fuzz. De kompletterar varandra och bär upp varsin del av filmens humor. De andra skådespelarna gör även de ett bra jobb och bildar en schysst helhet på humorfronten. När en av bifigurerna håller sin att-spela-zombie-skola eller när fjollan i gruppen hela tiden tjafsar emot är goda exempel på det. Men det är ändå Shaun, som försöker rätta till sitt liv mitt i allting, och den skönt idiotiske Ed som drar de längsta stråna. Men Shaun of the Dead har mer än bara humor, även om det är huvuddelen. Problemen som introducerades i början fortsätter, utvecklas och i vissa fall avslutas, under alla zombieproblem. En klart humor- och karaktärsdriven handling, med andra ord.

Shaun of the Dead är en snygg film, både sett till det filmtekniska som till scenografin. Det är inga I am Legend-fasoner här inte, utan vanligt hederligt smink gör jobbet utmärkt. Lägg till gott skådespeleri, klockren humor och zombies på det och en underhållande film tittar fram. Det är ingen särskilt skrämmande film, såvida man inte har zombiefobi, men skräckelementen används relativt väl, tycker jag. Ett par chockscener finns också, såklart. Allt som allt så gillade jag Shaun of the Dead. Det är en bra och underhållande film, skapad av ett gäng jag ser fram emot att se i fler produktioner. Men parodidelen går som sagt inte alls hem hos mig, och jag kan slå vad om att filmen hade lyfts om man faktiskt sett filmerna den parodierar. Shaun of the Dead fungerar dock i alla fall och det är en film jag rekommenderar till den som känner för några goda skratt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *