Shrek

24 januari 2007

Regissör: Adamson, Andrew

Originaltitel:

År: 2001

Längd: 1 tim 30 min

Skådespelare: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow (röster) m. fl.

Det finns ett antal sagor och berättelser man aldrig glömmer, Bröderna Grimms sagor lever ännu i minnet hos de flesta av oss, likaså ett antal andra folksagor som gått i arv i vår kultur under lång tid. DreamWorks och Andrew Adamson har tagit alla dessa till sitt hjärta, bakat in dem i ett slemtroll med hjärta och presenterat det för oss som Sagan om det stora Äventyret.

Det gröna trollet Shrek bor i sitt träsk och är nöjd med att vara så ensam det går. Han skrämmer iväg bybor som med brinnande facklor och spetsade grepar men utan mod kommer för att göra sig av med odjuret i deras närhet. Vänner klarar Shrek sig utan, och när han av en slump en dag lär känna en talande åsna blir han förargad över att bli störd av att ha någon i närheten, men åsnan är inte den ende som plötsligt inkräktar på Shreks privata sfär, alla tänkbara sagovarelser har plötsligt blivit förvisade från Sagolandet av den buttre härskaren Lord Farquaad och placerade i, just det, Shreks träsk. För att återfå lugn och ro i sin sumphåla ingår vår ohygieniske, vanartige och ociviliserade hjälte ett avtal med Lord Farquaad om att rädda en fager prinsessa från den fruktade drake som vaktar henne och säkert föra henne till det stora slottet för att bli drottning över lordens domäner.

Shrek är inte bara en satir över de animerade sagofilmerna, det är en kärleksförklaring till alla magiska berättelser vi fått höra som barn och en dag kommer att berätta vidare. Det är en film gjord med glimten i ögat; trots att den driver hårt med många stereotyper, t ex Hjälten, Prinsessan, Härskaren och Odjuret, gör den det ömt och snällt. Röstskådespelarna gör också ett strålande jobb, bäst är nästan Eddie Murphy i rollen som den envise och något tröge åsnan som Shrek inte riktigt tål, men inte heller kan göra sig av med. En trevlig film när man behöver muntras upp, rolig underhållning mörka höstkvällar, och en härlig variation i den annars lätt överpretentiösa animerade genren.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *