Shrek

22 mars 2006

Regissör: Adamson, Andrew & Jenson, Vicky

Originaltitel:

År: 2001

Längd: 90 min

Skådespelare: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel m.fl

Det gröna träsktrollet Shrek har fått sitt hem invaderat av sagofigurer som tvingats ut i skogen av Dulocs hemske härskare, Lord Farquaad. Shrek, som ogillar att hans hem förvandlats till en sagofigursflyktingförläggning beger sig till härskarens slott och kräver att denne gör något åt situationen. Farquaad accepterar Shreks önskan på ett vilkor, att han måste rädda princessan Fiona som sitter inlåst i ett torn vaktat av en drake i ett land långt, långt borta.

För den som inte visste det är Shrek en animerad film och en otroligt välgjord sådan. Karaktärerna är riktigt bra, det är en snygg film och någon jobbig datorspels känsla infinner sig aldrig. När dessutom celebriteter som Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz och John Lithgow ställer sig i skådespelarledet kan det inte bli annat en succé. Shrek har hittat en form av balans som sina föregångare haft väldigt svårt med, den lär nämligen vara precis lika rolig för både barn och vuxna vilket är en tämligen stor bedrift. Det enda direkt negativa jag kan komma på om filmen är den förbannade Matrix-parodin som av någon anledning hemsöker filmen. Visst garvade man första gången någon tig till detta knep men trots att Shrek endast släpptes två år efter den hyllade actionrullen var det gammalt som gatan. I övrigt är det dock en väldigt trevlig skapelse som innehåller det mesta man vill ha av en film. Det låter kanske aningen klicché men Shrek är faktiskt fullproppad med såväl spänning som action och humor.

Slutligen vill jag passa på att ge dagens ris till alla personer som inte tagit tag i saken och sett denna skapelse. Shrek lär inte göra någon besviken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *