Skönheten och Odjuret

20 oktober 2010

Regissör: Gary Trousdale, Kirk Wise

Originaltitel:

År: 1991

Längd: 84 min

Skådespelare: Sofia Källgren, Tommy Körberg m.fl.

Jag vet inte var jag ska börja, hur jag på bästa sätt ska lovprisa denna film. När någon frågar mig vilken min favoritfilm är så brukar jag alltid svara att jag inte vet för att det finns så pass många, men nu på senare år så vet jag att det inte kan vara någon annan än Skönheten och Odjuret. Den förtrollar mig varenda gång jag ser den, med sin fina historia och härliga sagostämning.

Bara att höra inledningsmusiken till filmen ger mig rysningar av välbehag. Tillsammans med denna härliga musik får vi se ett helt och hållet förtrollande landskap torna upp sig med ett slott skymtandes i bakgrunden. Kort därefter börjar en röst berätta för oss om den elake och själviske prinsen som bor där. Om hur han blir förvandlad till ett hemskt odjur som straff för sitt beteende. Det enda som kan få honom till människa igen är om han kan lära sig att älska någon och vinna dennes hjärta. Skämd av sitt yttre gömmer han sig i sitt slott, för, som berättarrösten säger till oss: Vem skulle någonsin kunna lära sig att älska ett odjur?

Bättre inledning till en saga får man leta efter. Sedan blir vi introducerade till den vackra bokmalen Belle som bor tillsammans med sin far i en liten by. Hennes roll i det hela är uppenbar och hur hela historien förs vidare får ni se själva, om ni av någon konstig anledning missat denna underbara film.

Det är verkligen en ljuvlig historia som jag verkligen blir berörd och fängslad av. Den byggs upp på ett sådant fint sätt och att se relationen mellan Belle och Odjuret ta form är bara helt underbart. Samtidigt sitter jag och gottar mig åt hur vackert tecknad den är, tar in varje liten detalj. Spänningen, magin och framförallt romantiken är de stora ingredienserna som för filmen framåt. Budskapet är enkelt och välbekant; om hur skönheten kommer inifrån. Den här sagan känns som moralkakans uppkomst.

Detta är verkligen en Disneyklassiker när den är som bäst. Inte konstigt att den blev den första tecknade filmen att bli nominerad till en Oscar för bästa film. Välförtjänta priser för musiken vann den, för musiken är sannerligen mästerlig, både sång och melodi. Jag har kanske börjat tappa lite för två av sångnumren, men det är endast för att jag sett filmen, kanske, lite för många gånger.

Den svenska översättningen är också mycket bra utförd, för jag ser den alltid på svenska. Det har mycket att göra med uppväxt och att jag är van vid det, men efter att ha sneglat lite på hur det låter på engelska så blev jag smått avskräckt. Jag kan inte tänka mig att lyssna på någon annan än Tommy Körberg som Odjuret och höra Sofia Källgrens vackra röst. Skådespelarna lyckas också få in så mycket känsla i sina röster och det märks att de verkligen gått in i sina roller.

Betyget var lätt att sätta och jag önskar att jag kunde ge den mer. Skönheten och Odjuret är sannerligen ett mästerverk som går rätt in i mitt hjärta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *