Solomon Kane

1 augusti 2012

Regissör: Michael J. Bassett

Originaltitel:

År: 2009

Längd: 104 min

Skådespelare: Max von Sydow, James Purefoy, Rachel Hurd-Wood, Pete Postlethwaite

Conan barbaren var inte Robert E. Howards enda populära karaktär. Solomon Kane har anlänt till teverutan för nya äventyr.

Solomon Kane är 1500-tals soldaten som fördöms på grund av sina onda handlingar men leds till ett liv i harmoni genom sin ånger. Dock återkommer ondskan och han måste möta den än en gång med både värja och flintlåspistol.

Om Solomon bara skulle tagit upp svärdet och kämpat mot allt det onda direkt skulle filmen inte bli så bra som den faktiskt blev. Istället försöker han undvika våld för annars hamnar han i Helvetet. När personer han tycker om blir skadade inser han till slut hur självisk hans passivitet är och då går det igång rejält.

Alla som är bekant med Howards hjältar kommer att märka att rädda flickan syndromet inte är lika stark som i andra berättelser. Solomon räddar inte Meredith för att han är kär i henne eller är sugen på sex utan för att hon är hans enda chans till frälsning.

De engelska landskapen är fantastiskt vackra och ger en perfekt melankolisk underton som hjälper berättelsen på traven. Dessutom är Klaus Badelts actionmusik är helt episk.

Att man lyckas hitta så bra skådespelare är läskigt imponerande. James Purefoy hesa röst i svarta kläder gör honom knappast till den romantiserade bilden av en hjälte. Min fosterlandskärlek sväller av stolthet när jag ser Max von Sydow i rollen som Solomons stränga, tragiskt aristokratiska fader.

Animationerna är fantastiska och makeupen ger en verkligen känsla av en 1500-tals värld. En del känns lite stereotypt och lite stel dialog, men jag ska inte klaga. Det finns ju så mycket värre där ute. Solomon Kane är en hyllning till all Sword and Sorcery litteratur som någonsin skrivits.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *