Spirited Away

27 november 2003

Regissör: Miyazaki, Hayao

Originaltitel:

År: 2001

Längd: 02:04:46

Skådespelare: *Chihiro: Rumi HIIRAGI *Haku: Miyu IRINO *Yubaba, Zeniba: Mari NATSUKI *Kamaji: Bunta SUGAWRA *Lin: Yuumi TAMAI *Bou: Ryunosuke KAMIKI *Chihiros pappa: Takeshi NAITOU *Chihiros mamma: Yasuko SAWAGUCHI

Den film som kanske uppmärksammats mest här i Sverige under hösten är något så konstigt som en japansk tecknad film. Spirited Away heter den och är mästaren Hayao Miyazakis senaste tillskott till animevärlden. Den har gillats stort runt om i världen, både av animefans och andra människor, och vann till och med en Oscar för bästa animerade film. Ett pris som undertecknad anser att filmen med råge är värd. Från början till slut är den som en underbar saga fylld med saker bortom en vanlig människas vildaste drömmar.

Berättelsen börjar med den lilla flickan Chihiro som håller på att flytta med sina föräldrar. I början av filmen sitter hon i bilen på väg mot sitt nya hem och är väldigt ledsen över att behöva lämna sin gamla skola och alla vännerna. Pappan däremot tror att allt kommer att bli mycket bättre i det nya samhälle de flyttat till. Men någonstans på vägen svänger pappan fel och de hamnar på en liten grusväg som leder till en gammal nöjespark. Nyfikenheten tar överhand och pappan drar med sig sin fru och deras motsträviga dotter på upptäcktsfärd. Chihiro är mycket misstänksam redan från början och vill att de ska åka därifrån men pappan leder dem självsäkert vidare. Snart hittar de ett stort bord fyllt med alla tänkbara läckerheter inne bland alla husen. Pappan och mamman hugger genast in men deras dotter fortsätter att vara skeptisk till allt. Medan föräldrarna glufsar i sig vandrar Chihiro iväg på egen hand och snart börjar mystiska saker hända. Hon träffar en pojke som skriker åt henne att hon inte kan stanna där och att hon ska gå iväg. Hon springer tillbaka mot sina föräldrar medan spöklika figurer börjar dyka upp runt om henne. När hon kommer till sina föräldrar upptäcker hon att de har förvandlats till grisar.

Här bryts kontakten med verkligheten, och all logik och de flesta fysiska lagar skickas ut genom fönstret. Nu är det endast fantasi och magi som sätter gränserna. Många har jämfört denna film med Alice i Underlandet, och det är inte helt fel. Båda har samma “skruvade” stämning och i båda fallen är huvudkaraktären en flicka, men där upphör egentligen likheterna. Som mycket annan japansk anime är detta inte bara en film för barn. Detta är något som kan uppskattas av alla människor, stora som små, pojkar som flickor, och anime-tokar så väl som oinvigda. Kravet är att man är beredd på en resa bortom den normala plus en bit till. Med Spirited Away har man en biljett till en annan värld och man behöver inte åka tillbaka till verkligheten på 2 hela timmar. Under denna tid kan man njuta av vackra miljöer tecknade av några av Japans skickligaste tecknare. En historia som är allt annat än förutsägbar och där oväntade saker ständigt sker. Till skillnad från västerländska animerade filmer lider inte Spirited Away av enkla, fyrkantiga karaktärer med simpla motiv. Inget ont sagt om västproducerad tecknat men den har ofta en handling där mycket är svart eller vitt. I Spirited Away finns det inga goda eller onda personer, eller någon som man riktigt kan få grepp om. Ingenting är vad det verkar vara.

Något som är lättare att få grepp om är den tekniska biten. Om detta kan jag bara säga att filmen är extremt välgjord. Särskilt miljöerna är oerhört vackra. Musiken har stor inverkan på stämningen som genomsyrar hela Spirited Away. Här kan man höra allt ifrån klassik japansk musik till pampiga orkestrar, och allt passar perfekt. Röstskådespelarna har en väldigt bra inlevelse och de känns mycket trovärdiga; de japanska alltså. Glöm bort att se den här filmen dubbad. Den blir mycket bättre på japanska av ett flertal skäl men ett av dem är att detta rätt främmande språk hjälper oss att koppla bort det vi ser som den vanliga världen. Kanske är detta något som gäller all anime och inte minst Miyazakis tidigare.

Om jag nu trots allt ska försöka jämföra Spirited Away med det som mästerregissören tidigare åstadkommit blir Princess Mononoke den självklara utmanaren. Båda är helt fantastiska filmer som är i en klass för sig, men de skiljer sig stort från varandra. Där Princess Mononoke är mera allvarlig och bjuder på ett budskap, är Spirited Away sprudlande fantasifullhet berättad på ett lekfullt sätt. Vilken som är bäst är egentligen oviktigt. Står du och funderar vilken du ska köpa så köp båda två. Kan du bara köpa en av dem, köp båda två. Jag tror inte det finns två bättre val i filmväg om man letar efter något som inte liknar någonting man tidigare upplevt. Betyget är väl rätt självklart? Det kan inte bli annat än högt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *