Stardust

14 november 2007

Regissör: Vaughn, Matthew

Originaltitel:

År: 2007

Längd: ex. 60 min 02 sek

Skådespelare: Claire Danes, Charlie Cox, Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Sienna Miller m.fl.

Den lilla byn Wall ligger på den engelska landsbygden, precis på gränsen till sagornas rike. Det enda som skiljer de båda världarna åt är muren som gav byn dess namn. I byn bor Tristan, en oansenlig ung man som är hopplöst förälskad i byns skönhet Victoria. För att vinna hennes hand lovar han henne att ge henne en stjärna som de ser falla. Stjärnan har dock landat på andra sidan muren, och Tristan påbörjar därför en fantastisk resa in i sagornas rike.

Men även om det finns enhörningar, häxor, kungar och förtrollningar så är det en saga med skruv. Stjärnan bröt benet när hon trillade från himlen, kungens barn har misslyckats med att traditionsenligt ha ihjäl varandra innan kungen dör och värdshusvärden är i själva verket en förtrollad get.

Med alla dessa lite udda och komiska ingredienser så skapas en underbart charmig, trevlig, rolig och spännande fantasyfilm som lyckas fånga andan i Gaimans bok och dessutom göra det med glimten i ögat. Många stjärnor såsom Michelle Pfeiffer och Robert DeNiro har roller, men när vår hjälte väl har fått en makeover så stjäl han tillbaka showen och vinner säkerligen många flickhjärtan. Skådespeleriet är överlag lysande med precis den rätta blandningen av hjärta, humor och äventyr. Skådespelarna hade roligt och det får dem att lysa.

Ska man säga någonting negativt om filmen? Det är svårt, för den var så alltigenom bra. Förutom musiken, som var så skamlöst rippad från Lord of the Rings att jag aldrig kommer att kunna se Stardust och höra någonting annat än en B-version av Lord of the Rings-soundtracket! Instrument, tongångar, till och med hela bitar, ibland kombinerat med LOTR-aktiga kamerasvepningar. Och musiken blev inte ens särskilt bra. Med sådan budget som Stardust hade borde man väl ha kunnat hyra in en någorlunda kompetent kompositör.

Med ett eget soundtrack hade Stardust verkligen blivit en riktig favoritfilm. En sådan där film som jag hade kunnat se om och om och om igen och älska i många år. Men tyvärr är musiken en viktig del, och därför får filmen bara 4 stjärnor av 5 möjliga. Den rekommenderas ändå starkt. Det är en film som man bara inte får missa!

En film som får människor att lysa.

Tweet about this on TwitterShare on FacebookGoogle+share on Tumblr

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *