Stardust

24 januari 2008

Regissör: Vaughn, Matthew

Originaltitel:

År: 2007

Längd:

Skådespelare: Charlie Cox, Claire Danes, Robert de Niro, Michelle Pfeiffer, Sienna Miller, Peter O’Toole m.fl.

Baserad på Neil Gaimans kritikerrosade roman Stardust, kommer nu historien om den unge Tristan Thornes äventyr när denne ger sig ut i jakt på en fallen stjärna, med vilken han ska vinna sin älskades hand. Resan för honom bort från sin hemvist i den lilla byn ”Wall” och in i det mytomspunna och magiska landet Stormhold, där hemska häxor, flygande pirater och vackra damer väntar.

Utöver Charlie Cox som den unge, naive Tristan fylls även rollistan av storstjärnor som Robert de Niro (Goodfellas, Meet the Fockers) och Michelle Pfeiffer (Batman Returns, Hairspray).

I samklang med sina föregångare, Sagan om Ringen och Narnia, erbjuder Stardust på ett episkt äventyr, kantat med magi, kärlek och överraskningar. Rollbesättningen är väl vald och det är få, om några, roller som ej levererar. Filmens miljöer och scenografi är tillfredsställande och inger, tillsammans med den, överlag, briljanta musiken, precis den mysiga, episka känsla man bör förvänta sig av en film i denna genre. Stämningen förgylls ytterligare av Ian McKellens (Lord of the Rings) mörka, fylliga berättarröst.

Det absolut bästa i denna saga, är dock, föga förvånande egentligen, Robert de Niros insats som den kraftigt tudelade Kapten Shakespeare. Kaptenens komplexa och djupa personlighet gestaltas utmärkt, för att inte säga lysande, av den alltid så charmante de Niro och lämnar föga att önska.

Även om filmen är bra, om inte mer, så är den inte fullkomlig. En del scener känns direkt hämtade från liknande verk och lämnar något i övrigt att önska vad gäller originalitet. Även dialogen känns, på många ställen, förutsägbar och något påtvingad. Huruvida detta härstammar från romanen kan jag ej svara på, dock kan man ej komma undan att man, vid flera tillfällen, drar paralleller till de tidigare nämnda föregångarna.

Stardust har fler höjdpunkter än besvikelser och är, utöver de tidigare nämnda parallellerna, en trevlig och underhållande film som nog kan tillfredsställa de flesta, ej alltför kräsna, tittare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *