The Devil’s Backbone

28 juli 2010

Regissör: Guillermo del Toro

Originaltitel:

År: 2001

Längd: 106 min

Skådespelare: Marisa Paredes, Eduardo Noriega, Federico Luppi, Fernando Tielve, Irene Visedo, Iñigo Garcés, José Mauel Lorenzo, Francisco Maes

Föräldralöse pojken Carlos kommer till ett barnhem i öknen. Det är i Spanien under inbördeskriget. Carlos märker snart att allt inte står rätt till på barnhemmet när de andra barnen berättar om en pojke som dött under mystiska omständigheter och som nu går igen där.

The Devil’s Backbone är en spökhistoria som inte är en skräckfilm. Vi får följa de föräldralösa pojkarna och personalen på barnhemmet och se hur de ändå märker av att Spanien skakas av inbördeskrig, trots att de befinner sig långt ifrån själva striderna. Men kriget är inte det centrala i filmen. Och spöket vill något mer än bara skrämmas. Han vill berätta något.

Karaktärerna porträtteras bra och känns trovärdiga och filmens miljöer är verkligen i 30-talsanda.
Det här är ingen otäck film, men en riktigt bra historia som jag gillar skarpt med ett vemod som vilar över filmen med sina karaktärer och deras situation.
The Devil’s Backbone är en film som hamnat ganska mycket i skymundan och i skuggan av del Toros mästerverk Pans Labyrint. Det tycker jag är synd, för det är en riktigt bra och stämningsful spökhistoria, även om den inte lyser lika starkt som Pans Labyrint, men som absolut är sevärd och inte borde missas.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *