The Librarian: Quest for the Spear

2 september 2008

Regissör: Winther, Peter

Originaltitel:

År: 2004

Längd: 92 min

Skådespelare: Noah Wyle, Sonya Walger, Bob Newheart, Kyle MacLachlan, Kelly Hu m.fl.

Flynn är 30 år och bor med sin mamma. När hans lärare i stort sett slänger ut honom från universitet för att han ska skaffa sig ett ”riktigt” liv istället för att bara plugga år efter år, lyckas han bli anställd på Biblioteket med stort b. Där blir han ansvarig för diverse magiska prylar, som Pandoras ask och svärdet Excalibur. En natt blir en del av Ödets spjut stulet. Har man alla delar och sammanfogar dem väntar stor makt. Det får såklart inte ske, så tillsammans med Nicole, vars jobb det är att hålla den mesige Bibliotekarien vid liv, far han iväg till Amazonas djungler för att hitta spjutets andra del.

Det är ungefär så töntigt som det låter. The Librarian är en lågpris-Indiana Jones med mesiga slagsmål och fula effekter (Tincocárs ord ”grön soptipp i dimma” från recensionen av Avalons dimmor dyker upp i skallen när Bibliotekarien kommer till Shangri-La). Och hur smart är det förresten att springa iväg och leta upp de andra spjutdelarna så att skurkarna kan ta dem? Själva idén som handlingen bygger på är ju heldum.

Men det är kul ändå. Vad som räddar The Librarian från att vara bara fånig till att vara ganska gullig och underhållande är att den inte tar sig själv på särskilt stort allvar. Det är en väldigt barnvänlig film vars enda syfte är att vara skoj. Gänget bakom den var förmodligen medvetna om att det inte direkt var årets mästerverk de skapade och verkar ibland driva med genren. Synd bara att de inte gör det med någon direkt skärpa – hela filmen är så himla snäll. Harmlös. Den är alldeles för fluffigt glad för att jag ska kunna låta bli att ryckas med, men den lär inte sätta något större avtryck i minnet. Som eventuellt blivande bibliotekarie måste jag dock ge plus i kanten för att en sådan nörd får vara hjälten.

”The fate of the world is in my hands. That’s so… sad.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *